dimarts, 1 de gener del 2019

OSHOGATSU










         Kagami Biraki


       Preparant el Mochi amb el Kine


       Osechi Ryori (menjar de l`any nou)





            Temple Budista  Joya no Kane



          Temple Xintoista


            Els set déus (Shichi Fukujin) venen en el Tarakabune (Vaixell)





     La fletxa  Hamaya, l`amulet de la sort Omamori, i la tauleta de fusta: Ema




       Osouji  (Neteja abans del cap d´any)


         Fukubukuro


                                             Sobres amb diners pels nens-es


                                                           Nengayo (Postal de l´any nou)







                                                              Toshigami el deu del Shinto que visitar el 1 gener






L`Oshogatsu es l`any nou al Japó on es fan  dari griversos esvediments, sent una festa important.
Es l`anomenat Gan Ganjitsu , des de el any 1873 es celebra l`any nou en el calendari gregorià , abans havia el calendari Tenpo, que era un calendari lunisolar. El primer dia de l`any es el Gantan

-Els japonesos celebran la festivat mengen una selecció de plats anomenats Osechi-ryori molt s ´son plats són dolços , àrids o secs aixó vol dir que ee poden menjar sense refrigeració .
També es menjar i crear un pastís d´arrós  (Mochi) es converteix en una decoració de cap d´any anomenat Kagami Mochi formada por dos pastissos de mochi amb mandarina (Daidai) aquest nom sigui propici ja que vol dir "Diverses generacions".

- La nit del 31 de desembre els temples budistes de tot el Japó anellen les seves campanes (Bonsho) 108 vegades per simbolizen els pecats humans de les creencies humanes i desfer-se dels 108 pecats mundans (Joya no kane) , també es mengen uns fideos blancs anomenats Toshikoshi soba a la vigilia del cap d´any.

Es l`Omisaka on els temples són visitats a mitjanit en la primera visita l´Hatsumode on els els temples xintoistes es preparen amazake (Beguda) per les multituds.


- El dies anteriors i el 1 de gener tenen la costum d`enviar postals el nengajo , si una persona d`una familia ha mort no s´envien postals , moltes vegades van encapçalades per el signe del zodiac en forma de segell , aquest any  2019 el porc senglar i el 2020 el ratoli

- L`any nou es regalen als nens unes postals amb diners l`otoshidama , es distribuiexen en petits sobres decorats anomenats pochibukuro . Tambe el 1 de gener les tendes obren i venen el Fukubukuro o bolses de la sort . El primer dia de compres es l´Hatsuuri el 4 de gener el primer dia laborable..

- També forma part la poesia incluent l`Haiku (Poemes de 17 sil.labes) i renga poesia renglada , la primera caligrafia (kakizome) o la primera pinçallada ( fude hajime) , la primera sortida del Sol
(Hatsuhi) , la primera rialla (Waraizome), i el primer somni (Hatsuyume). La primera visita al temple (Hatsumode) o la primera neteja de l`any Hakizame o el primer bany (Hatsuburo)

- Els jocs són importants com l`Hanetsuki (semblant al badminton sense xarxa), el Takoage (Cometa)
El Koma (Baldufa), Sugoroku (Joc de tauler) o el Fukuwarai (Joc d`una persona que en en els ulls embanats col.loca parts del cos com cara , cella, nas, boca  ...  en un paper i el Karuta (Joc de cartes).

- També s´escolta la novena sinfonia de Beethoven o la final de la copa emperador de futbol.

El 11 de gener hi ha el Kagami Biraki i on es trenques els mochi i es menjen , en els llocs on es fan els arts marcials es fa aquesta costum.

- Hi ha associat  el petit any nou (Koshogatsu) celebrat la primera lluna plena de l`any nou , el dia quinze del primer mes lunar (aproximadament a mitjans de febrer)  per celebrar que hagi una collita abundant , es menja l`arrós amb fesols (Azukigayu) i es fa la cerimònia d`adivinacio d´arrós), les decoracions d´any  es retiren en aquestes dates i es fan en alguns temples actes.
Correspont al Festival de la Llanterna xinesa.

Fins el dia 15 es poden retornar els maulets als santuaris on els monjos ho cremen..







https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_New_Year








































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada