dilluns, 23 d’abril del 2018

RAPA NUI





               Illa de Moto nui
















Rapa Nui es el nom de la etnia habitant de l`illa de Pasqua (Xile), són descendents dels primers pobladors provenents de la Polinesia.

La societat rapanui o pascuenses eran governada per Anki, amb ascendència atribuïda directament desl déus i estava dividida en tribus (mata) amb classes molt estratificades . Cada tribu ocupava una zona sempre una franja costanera (kainga). La major part de la poblacio vivia cap a l`interior al costat de les àrees de cultiu. Al litoral es van establir els centres religioses , polítics  i cerimonials
(Anakena, Akahanga) on adoraven als ancestres gairebé deïficats amb els Moai.

Es creu que en el segles XVII i XVIII , el que hauria provocat guerres entre les tribus , amb la
consegüent destrucció dels altres altars cerimonials i abandonament de les pedreres que es tallaven els maois. Eks nadius van viure en les coves i van patir periòdicament l`escassesat d`aliments .
Llavors va sorgir un nou cerimonial el del Tangata Manu (Home-ocell).


                                    - Tangata Manu-


Era el guanyador d´una competició anual en què l`objectiu era obtenir el primer ou de l´estació del xafrac ombrivol (Manu Tara) un ocell que vivia a Moto nui (gran illot).
Nedar de tornada a Rapa Nui i enfilar el penya segat mari de Rano Kau fins al cim proper del poble d`Orongo. Aquesta cerimonia honrava al déu Make-Make començava amb ocasió del primer ou i culminava amb la triunfal investidura del Tangata Manu , el sagrat home-ocell de l`illa de Pasqua.






http://ca.wikipedia.org/wiki/Illa_de_Pasqua

http://es.wikipedia.org/wiki/Rapanui_(etnia)

http://fr.wikipedia.org/wiki/Rapanui_(peuple)

http://en.wikipedia.org/wiki/Rapa_Nui_people




http://es.wikipedia.org/wiki/Tangata_Manu

http://en.wikipedia.org/wiki/Tangata_manu

http://fr.wikipedia.org/wiki/Tangata_manu










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada