divendres, 10 d’octubre del 2014

SACERDOTESSES GREGUES I ROMANES

            Modernes Vestals al Fórum de Roma (Casa de les Vestals)


              Temple de Vesta a Roma segle I






 
            Cerimonia a Olimpia (Grècia) per l`antortxa dels Jocs Olimpís de Londres 2012

                                     En el temple de Vesta, Constantin Hölscher (1902)

                                                                   Vestal Virgin, Frederich Leighton, (1880 apr)


 


                                                  Les Vestals romanes estaven dedicades a la deessa Vesta / Hestia





                                                           - Grècia-

En l`antiguitat greco-romana havia sacerdotesses que feien diferents rituals pels Deús a Grècia existían llocs on es practicaven aquest rituals a Delfos, (Apol.lo-Pitia) a Atenes (Atenea Folies ) o de Demeter i Kere a Eleusis. Estaven a la mateixa alçada que els homes , a vegades eran heriditaris com el cas d´Atenae Folias i en el cas d´Apol.lo Pitia tenia que ser celibs de per vida.

A les processons portaven els elements sagrats , les sacerdotesses representen les oracions en els braços aixecats i els palmells cap amunt generalment dempeus , es feian libacions d`aigua , mel, llet , oli per reforçar la pregària i es van abocar en bols poc profunds sobre l`altar en flames .
Els animals sacrificats eran inspeccionats pels presagis i després es van tallar en trossos i es col.loquen en el foc de l`altar. El final del ritual  era la posada en comu  de les porcions de carn.

Les dones sacerdotesses tenien grans avantatges podien tenir llibertat d`impostos , el dret a la propietat , la prioritat d´accés a l`Oracle de Delfos , la seva seguretat personal estaba garantida i podeien tenir seient reservats a primera fila als espectacles amb el seu nom, algunes podein posar el seu segell als documents i podrían argumentar la llei del santuari, rebien una part del sacrifici i del preus pagats d`aquest .  Quan morien a vegades se lis feia uns grans monuments com l`estela de Mirina una sacerdotessa d´Atenea Nike fa 2500 anys a Atenes.


                                                                 -  Roma-


Les principals sacerdotesses a Roma eran les vestals dedicades a la deessa Vesta / Hestia i que vigilaven que no s`apagués el foc sagrat i estaven tocades amb un vel al cap i portant una lámpara encesa entre les mans
Al començament eran elegides per el rei ja en el temps de la República va ser el Pontifex Maximus .
Devien ser verges i de pare i mare reconeguts i lliures que mai havien estat esclaus i que tinguessin una ocupació honorable i residència a Itàlia i de gran bellesa.
L`escollida no podía tenir menys de sis anys i més de deu anys i havia de gaudir de tots els sentits.


La llei Papia deia que quan havia una vacant el Pontifex Màxim havia de seleccionar vint doncelles i d`aquestes una era elegida per sorteig amb preferencia la ja que tenia una germana vestal i les filles de sacerdots d´alt rang , aquesta llei sembla que es va fer per el refús dels pares a donar les seves filles., l`oposició no va parar de créixer fins que August les llibertes van poder ser elegibles.
El sorteig mai es produia si havia voluntaries , llavors el Pontofex Máximum agafava de la mà ,i era separada de la seva familia era conduïda al temple i se li tallaven els cavells i on era suspesa d`un arbre al fi de deixar clar que no depenien de la seva familia . Vivint en endavant al recinte sagrat sota la vigilància i control del col.legi pontificial.


El servei com vestal durava trenta anys , els primers seu aprenien els misteris annexes al seus deures i era anomenada discipula , els següents deu feis les cerimònies i als darrers deu donava instrucció  a les novicies , durant aquest temps tenien que fer un vot de castedat, després podein casar-se si volien però poques ho feien i seguien fent serveis a altres temples , la decana del temple era la Vestales Maxima o Virgo Maxima.
Si el fos s`apagava es reunia el senat per veure que havia passat , s´expiava el temple s´encenia el foc  i si una vestal era culpable se la fuetajada.El càstig més important era el trencament de vot de castedat, es castigava amb la mort , primer va ser la lapidació i després pel decapitament i enterrada en vida, només es coneixen vint casos detacts i castigats.

A més de privilegis i honors per tot arreu ,les vestals podien testar encara que vivint els seus pares , fin i tot tenir el seu propi sense necessitat de tutor o guaridor.
Les vestals tenien un priveligi de absoldre a un comdemnat a mort que trobessin si era conduït al cadafal sempre que es demostres que l`encontre va ser casual.






http://ancienthistory.about.com/od/greeksociety/tp/Priestess.htm

http://www.coloniaiuliafanestris.com

http://it.wikipedia.org/wiki/Vestale

http://ca.wikipedia.org/wiki/Vestal

http://es.wikipedia.org/wiki/Vestal

http://en.wikipedia.org/wiki/Vestal_Virgin

http://fr.wikipedia.org/wiki/Vestale

http://de.wikipedia.org/wiki/Vestalin

http://pt.wikipedia.org/wiki/Vestal

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vestaalse_maagden

http://pl.wikipedia.org/wiki/Westalka

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vestal

http://www.youtube.com/watch?v=BuuIRTZ1mio





















































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada