dilluns, 13 d’octubre del 2014

CIBELES/ RHEA/ OPS/ LES DEESSES MARES


                                          La deessa mare Ops

            La Rhea  grega

                                              Estàtua de Cibeles a Madrid (España)






                                            http://666-lucemon-666.deviantart.com/art/Rhea-290455201






                                            Cibeles (Kybela)








A Frigia l`actual Turquia fa 3000 anys havia el culte a Cibeles (Kybela) que era la considera la deessa mare més tard seria la civiltzació minoica i grega que la transformaría en Rhea i els romans en Ops.


Cibele (Kybélé) era la principal deessa frigia . Fou una deessa telúrica i com tal representa la fertilitat de la natura, especialment en el seu aspecte més salvatge . El seu culte és molt antic i s´havia iniciat amb el neolític . El culte era de carácter orgiàstic i s`iniciava en el mite d`Atis , que al principi simbolitzava la renovació anyal de la natura i més endavant la mort i la resurecció mistica dels fidels.
El seu santuari frigi estaba en el mont Ida (Creta) i es feia el culte a l`aire lliure.Els artistas le representaven dalt d´un carro tirat per dos lleons i coronada per una torre o columna



Rhea es una titana filla de la deessa de la Terra Geia i déu del cel Urà . En kes primeres tradicions es coneguda com la deessa de les mares pels grecs  , però no la reconeixien com una deessa de l`Olimp .
El seu nom pot derivar del nom de Terra , però una tradició encarnada per Plató pot ser de dona suport , també pot derivar del nom de magrana.
Rhea va engendra amb Cronos molts déus entre ells a Zeus ,Poseido, Ares,Hestia, Demeter, Hera, Cronos es va empassar a tots els seus fills excepte a Zeus que va ser amagat per Rhea , després Zeus el va obligar a vomitar-los. El culte de Rhea vno té un lloc concret , encara que va ser adorada originalment a Creta , la seva representació es com la de Cibeles
Homer la veía com la mare dels déus però no com la deessa universal com Cibele.


Ops que en llati significa abundància era una deessa de la mitología romana d`origen sabí, deessa de la fertilitat i de la Terra. En les estatues i monedes estava sentada Ops estava asseguda com es feia normalment amb les deïtats ctòniques (Inframón).
El culte a Ops va ser fet perl el rei Sabí Tit Taci .Ops es va convertir aviat en la patrona de la riquesa, l`abundància i la riquesa tenia un famós temple a la triada capitolina, es feien festes en el seu honor com el 10 d`Agost o el 19 de de desembre l`Opàlia i el 25 d`agost l`Opiconsivia on era honrada al costat de Consus el seu amrit, després va ser companya de Saturn (Cronos)




http://ca.wikipedia.org/wiki/Cíbele

http://es.wikipedia.org/wiki/Cibeles

http://en.wikipedia.org/wiki/Rhea_(mithology)

http://ca.wikipedia.org/wiki/Ops




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada