dissabte, 6 de setembre del 2014

CHANG´E DEESSA XINESA DE LA LLUNA

























Chang´e es la deessa xinesa de la Lluna, el setembre comença el festival en el seu honor, el festival lunar xinés, Contrariament a altres divinitats lunars, que personifiquen la Lluna, Chang´e viu en ella.
Chang´e es la protagonista de diverses legendes . També el programa lunar xinès porta el seu  nom .

A principi el seu nom era Heng´e durant el regne de l`emperador Wen amb l`objectiu de no entrar en conflicto amb el nom de l`emperador que contenia el primer nom d ela deessa i que  era tabu es va canvia al primer carácter per Chang´e.
Alguns experts creuen que aquest canvi provee del nom Chang´i o la mare de les dotze llunes i que en molts aspectes el nom de Chang´e substituiex al de Chang´i.


La llegenda de Chang´e té diverses versions , encara que té una cosa en comú que Changé està casada amb Hou Yi i un beuratge per aconseguir l´inmortalitat.
Les primeres versions ens presenten a Chang´e robant l`exilir de l`ainortalitat a la reina mare o al seu propi espós. que l´hauria conseguit de la primera. En aqustes versions Changé acaba convertirda en inmortal i desterrada a la Lluna on s´acaba convertida en un gripau comdenada a destil.lar l`exilir de l`inmortalitat per tota l`eternitat.

Altres versions està casada feliçment amb Hou Yi  l`arque que es conereix en rei ique salva a l´humanitat , una altre versió Changé viu amb un conill de jade a la Lluna que es el`encarrègat de destil.lar l`exilir de l`inmortalitat.
Es pot dir que  Chang´e  es la Lluna i Hou Yi el Sol ; el Yin i el Yang Taoista


Aquesta festivitat es la segona més important del calendari xinès després de l`any nou, es mengen pastissets de Lluna  i es fan passejos per la nit mirant la Lluna plena i pregant a la deessa Changé , sobretot les noies joves  .També e suna bona data per arrenjar casament .




http://ca.wikipedia.org/wiki/Chang`e

http://es.wikipedia.org/wiki/Chang´e

http://fr,wikipedia.org/wiki/Chang´e

http://en.wikipedia.org/wiki/Chang´e





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada