divendres, 19 de setembre del 2014

ATALANTA


 
 
 
La deessa Afrodita li dòna les pomes d`or del jardí d`Hespèrides
 
 
 

         Atalanta i Hipòmenes


                                 










Atalanta era una sacerdotessa verge dedicada a Artemisa filla d´Iasos rei d`Arcadia i de Climene, algunes versions diuen que era filla de Menal i Esquilea ,
De totes manera la versió més difosa sobretot des de l´Hesiode es que era filla d´Atamnat i Temist fet per el qual s`associa amb la cultura beoòcia.

El seu pare que no desitjava una nena l´abandona al mig del bosc situat al mont Parteni on va ser criada per una òssa , fins que va ser educada per uns caçadors , d´aquì la seva habilitat amb la caça.

De gran va participar en la cacera del senglar de Calidó al que va ferir abans de ningú, i per això Meleàgre  un cop mort n´hi oferi el cap i la pell. Com dona va enfrontar-se perills com que dos centaures -Reco i Hileu- la van intentar violar però va poder defensar-se gràcies a les seves habiliatats va matar-los per les seves fletxes. Una altra aparició seva va ser els jocs fúnebres organitzats en honor a Pelias  , que va obtener un premi després de vencer Peleu, pare d`Aqui.leu heroi del cicle Troià.

Per fidelitat a Artemis va mantenir-se verge però assetjada pels seus pretendents va dir que es casaria am que li guanyes una carrera i que no aconseguis seria executat.
Una altre versió diu que aquesta prova que havien de passar els seus pretedents va ser imposada per Atalanta perquè un oracle li va dir que el dia que es cases es convertiría en animal.

Un pretedent Hipòmenes implora ajuda a Afrodita , la deessa li dòna tres pomes d´or del jardi de les
Hespèrides i així quan la noia se li avançava , només havia de llançar una fora de pista.
i mentre ella s`entretenia a collir-la podía agafar avantatge , Ho va fer tres vegades i aixì va guanyar la carrera. Però Hipomènes s´havia oblidat de fer un sacrifici en agriment de la seva ajuda , per això Afrodita i la deessa per castigar-los els va fer venir una passió al santuari de Cibele , aquesta deessa per profonació del seu temple els va transformar en lleons

També es diu que va tenir un fill Partenopeu que va participar a la primera expedició contra Tebes, es diu que aquest fill podría ser fill d`Ares o Meleàgre. Alguns mìtògrafs com Apol.lodor afrima que va ser l´única dona que va participar en els Arganoutes amb la búsqueda del velló d`or.




http://ca.wikipedia.org/wiki/Atalanta_(filla_de_Iasos

http://es.wikipedia.org/wiki/Atalanta

http://en.wikipedia.org/wiki/Atalanta

http://fr.wikipedia.org/wiki/Atalante



















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada