dimarts, 25 de desembre del 2012

PARE NOEL /SANTA CLAUS





















Papa Noel , Santa Claus o San Nicolas són alguns dels noms en què són coneguts universalmet un personatge legendari que dòna regals als nens per nadal el dia dels naixement de Jesús.

Es un personatge inspirat en un bisbe cristià d`origen grec anomenat Nicolas que va viure a l`actual Anatolia (Turquia) al segle IV . Era un dels persontges més venerats a l`edat mitjana pels cristians en la que es conserven les seves reliquies a Bari (Itàlia).

L`historia  que relaciona San Nicolas amb els regals , es quan un pare no podia casar a les seves filles perque era pobrei elles no tindrian dot . San Nicolas al enterar-se d`això d`amagat va posar una bolsa d`or dins dels mitjons de les  noies perque es poguesin casar.

També cal dir que a l`antiga Roma a mitjans de decembre es feia una festa en honor a Saturn (Cronos a Grècia) on es feien regals al nens.

La transformació de Santa Claus a Papa Noel quan el 1624 els immigrnats holandesos van fundar Nova Amsterdam més tard Nova York amb la seva tradició del seu patro San Nicolas o Sinterklass que es celebra a Holanda el 5-6 de desembre

El 1809 l`escritor  Washington Irving amb les seva Història de Nova York va deforma el nom de Sinterklass amb el nom anglosaxo de Santa Claus.En 1823 el poeta Clement Clark Moore agafa el personatge d`Irving nan i prim que fa regals als nens per nadal on té un trineo arrossegat per nou rens.

El 1863 el dibuixant aleman Thomas Nast a la revista Harper´s Weekly per nadal el va retratar com el coneixem ara gros i afable es creu que Nast es va basa en les vestimentes dels antics bisbes , encara que ja no tenia res que veure amb l`antic San Nicolas.Finalment va passar a Anglaterra i després a França on era conegut com Bonhomme Noël

El 2007 es va estrenar una pel.licula finnesa (Joulutarina o Christmas Story) en què es relata la "Veritable Història de Santa Claus".
Un nen orfe a la laponia de Finlandia es acollit per les families del poble , i agraït fa regals per nadal als nens del poble quan al poble hi ha una pesta i als pares no poden comprar regals pels seus fills , aquesta figura sera una llegenda conegut com Santa Claus.




http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklass

http://fr.wikipedia.org/wiki/Père_Noël

http://ca.wikipedia.org/wiki/Pare_Noel

http://es.wikipedia.org/wiki/Papà_Noel









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada