dimarts, 1 de gener del 2013

AURORES BOREALS - AUSTRALS

                Suècia, 13 gener 2013
 
 
           Alaska

              Canada o Alaska

                Laponia?


                  Noruega, 3 gener 2012


               Edimburg (Scotland) , Gener 2012


               Glaçera Jökulsárlón (Islàndia) doble anell de l`aurora


             Laponia (Finlàndia)

             Alaska


            Alaska

               Antartida , Base Belgrano II (Argentina)


               Nova Zelanda

                  Aurora Austral, Pol Sud, Base Admunsen-Scott (USA)



Una aurora polar consisteix en un resplandor que apareix al cel nocturn en les regions properes a les zones polars a causa de l`impacte de les particulars de vent solar amb el camp màgnetic de la Terra  , ja que a les zones polars aquest camp màgnetis es més debil. La tempesta solar va de 300-1000 k/s això vol dir que la tempesta tarda entre un dia i dos en arribar a la Terra.
A les latituds de l`hemisferi nord es coneix com aurora boreal i a l`hemisferi sud com austral .
L`aurora tipica difusa i estesa en forma de cortina, de vegades es formen arcs que poden canviar , les cortines es componen de diversos raigs paral.lels i alienats en direccio del camp màgnetic
Les aurores polars terrestres són causades per electrons d´energia que xoquen amb els atoms de l`atmosfera i formen els colors , el verd i el groc es forma per l`oxigen a 200 km d´altitud, quan la tempesta es forta a 100 km d´altura el color vermell , blau o violeta es el predominant, són atoms de nitrogen, també hi ha aurores boreals en els planetes del sistema solar, Saturn, Mart, Venus, Jupiter.
La millor època es entre la tardor i finals de primavera .


En el Folkore mundial abundan les llegendes a Finlàndia , se les anomena Revontulet que significa  "Focs de Guineu" ja que segons la llegenda la cua de les guineus que corrian per les muntanyes de Laponia es colpejaven contra els monons de neu i les guspires que sortien es reflexaven al cel.
En altres cultures els "Focs de Guineu" era el resplendor emès per algun tipus de fong que creixia a la fusta podrida . Segons els inuit l´aurora boreal era un passadís estret , sinuós i perillós que conduia a regions celestials i la seva arribada era degut als  esperits ,a Groenlandia mateix el fenomen eran  les animes al morir pujaven al cel i feien de guia als vius amb la llum. A Estonia (Virmalised)  eran las balenas les causants ja que en el surtidor d´aigua pintava el cel de diferents colors. A Letonia es creia que si havia color vermell eran les ànimes del guerrers morts ,un auguri de desastre i de mort.
El poble sami a Laponia es té que respecta el silenci i les estrelles del nord (Gouvssahasat) però que podein caure i matar a les persones .Els algonquin crein que era les llums eran els seus ancestres ballant al voltant del seu foc cerimonial. Entre els ainu de Japó si una dona tenia un fill era bona senyal d´auguri.Els vikings creien que era l`escut de les walkiries que es reflexava al cel.

Un altre misteri es si les aurores "Parlen" , ja que moltes persones han sentit sorolls al llarg de l`història , els científics creuen que és molt difícil sentir sorolls perquè tardarien 15 minuts en escoltar-lo, segurament en la matinada en els canvis s`escolti com un soroll, també pot ser un fenomen electrotàstic induït per les mateixes aurores.





http://ca.wikipedia.org/wiki/Aurora_polar

http://es.wikipedia.org/wiki/Aurora_polar

http://en.wikipedia.org/wiki/Aurora_(astronomy)


http://sergijustrib.blogspot.com

25 Gener 2012

TOT CIÈNCIES SOCIALS



                                                                                      Aurora Boreal "Speak"
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada