dimarts, 1 de maig del 2018

DEIRDRE I NAOISE










 






Avui es Beltane la festivitat celta de la primavera , una de les legendes més importants de la mitologia irlandesa es la Deirdre i Naoise. El seu nom significa dolor i la seva història es del cicle de l`Ulster.

Ella era fill del bard Fedimid Mac Daill , en un banquet a la cort del rei Conchobar mac Nessa de l`Ulster i quan encara estava a l ventre de la seva mare es va escoltar un crit esquinçador que va fer que els cavallers lluitesin entre si,  aquest crit provenia de la meteixa Deirdre.

El gran driuda Cathbad va vaticinar que seria una dona d´una gran bellesa , però que la seva bellesa estava maleïda i que reis i senyors anirien a la guerra per ella i  els tres millors guerrers de l`Ulster serien exiliats per culpa seva.

Quan va neixar la nena el druida va confirmar les prediccions per la qual cosa els senyors van voler que els seu pare la mates, però el rei Conchobar extasiat devant de la futura  bellesa de la nena. va decidir que la seva dida Leabharcham la cries en solitari i poseriorment Conchobar es casaria amb ella quan tingués edat suficient.



                                                 - Història-


Van passar els anys i quan era una bella noia va veure un dia d´hivern a un corb bevent d`un bassal de sang bessada sobre la neu. Ella va preguntar a la dida si tots els marits eran tan arrugats com el rei Conchoban o si havia algú amb els cabells negres com el plomatge del  corb, la pell blanca com la neu, i els llavis vermells com la sang , la dida va dir que si que era el fill menor d´Uisnech que es deia Naoise que reunia tots aquests requisits i cantava en al cort del rei Conchoban.

Deirdre va conèixer a Naoise i es van enamorar i amb l`ajuda del germans de Naoise , Ardan i Ainle van fugir a l regne d`Alba (Escòcia), però el rei Cochoban el va voler perseguir. Però cap dels reis va voler donar asil ja que els reis intentaven matar-los per quedar-se amb Deirdre.

Van anar a parar a una illa remota però Conchobar els va trobar i va preparar una trampa. va enviar a
Fergus mac Roich, perquè els donès un salvaconduït de volta a casa , Deirdre creia que era fals , però Naoise i els seus germans van acceptar i es van refugiara al Fort d`Emain Macha.


Finalment els germans amb l`ajuda d´alguns cavallers van lluitar contra Conchobar , però la batalla la va guanyar el rei , llavors el rei va prendre a Deirdre , aleshores Eogan mac Durtancht va matar a  Naoise i després van morir els seus germans.

Al cap d´un any i veien que Deirdre era fred amb ell , llavors el rei va preguntar quin era la persona que més odiava a part d´ell ,  ella va dir que era Eogan l`assassi de Naoise . Ell li va dir que la donaria a Éogan ja en la cort d`Éogan el rei Conchobar es va burlar de Deirdre dient que semblava una ovella entre dos carners , ella es va suicidar tiranat-se del carro  i colpenjant-se el cap o mori de pena.

El rei va ordeanr que fós enterrada als pujols on havia crescut però unes persones van robar el cos i ek van posar al costat de la tomba de Naoise , cada tomba va ser marcada amb una estaca de teix. Els teixos van continuar creixent i finalment es van unir com si fos un sol arbre.





http://ca.wikipedia.org/wiki/Deirdre

http://es.wikipedia.org/wiki/Deirdre

http://fr.wikipedia.org/wiki/Deirdre

http://en.wikipedia.org/wiki/Deirdre

http://de.wikipedia.org/wiki/Deirdre

http://it.wikipedia.org/wiki/Deirdre

http://nl.wikipedia.org/wiki/Deirdre

http://pl.wikipedia.org/wiki/Deirdre

http://pt.wikipedia.org/wiki/Ciclo_do_Ulster















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada