dimecres, 21 de febrer del 2018

SUN WUKONG





















Sun Wukong o el rei mico és tal vegada el personatge fictici més famós i estimat de la literatura xinesa. Mag, sacerdot, jutge, savi i guerrer en forma de mico, és l`entremaliat personatge
del "Viatge cap a l`oest".basat en històries populars que se remunten a la dinastia Tang de fa
1400-1100 anys.

La novel.la narra la seva existència des de el seu naixement i tracta particularment en com va acompanyar al monjo Xuan Zang també conegut com Sanzang o Tangseng  per recuperar els sutres budistes de l`Ìndia . Alguns erudits creuen que està basat en la llegenda d´Hànuman , l`heroi mico hindú del llibre èpic Ramayana



                                                       - La història-


Ell va neixer d´una pedra immortal que va llançar la deessa xinesa de la creació Na Wu , ell té una força increïble ja que pot  aixecar el seu bastó Ruyi Jingu Bang que pesa 8100 Kilos, pot fer un salt de 54000 Km ,com fer 72 transformacions com d` animals i objectes. Va guanyar la seva immortalitat combatent per cel i terra. Va ser el rei dels micos, i va tenir com maestre budista i taoista Bodhi.

Ell era entremaliat , per reconduir-lo l`emperador de Jade el va invita al regne celestial, però va veure que Sun Wukong no canvia el va excloure d´un banquet. Això el va fer enfandar i va menjar els préssecs de la immortalitat de la emperadriu i les pindoles d´indestructibilitat de Laozi , això va provocar l`enfrontamanet contra l`exèrcit celestial i als quatre reis celestials Erlang Shen i Nezca, gunayant-los a tots.

Gràcies a moltes deïdats van ser agafat i comdenat a mort en un calder de vuit trigrames, però al cap de 49 dies de cocció el calder va explotar i Sun Wukong va saltar més fort que mai i amb l`habilitat de veure la maldat en qualsevol forma que a través dels seus ulls "Huo Ynn Jin Jing" (Ulls ferotges).

L`emperador de jade va demanar ajuda a Buda , aquest va apostar a Sun Wukong que no podia sortir del palmell de la seva mà. Sun Wukong va acceptar i va donar un gran salt i va aterrar en una secció desolada del cel , no havia res a l`horitzo a excepció de cinc pilars en el qual Sun Wukong va pensar que estava al limit del cel. Desprès va escriure el seu nom i va orinar en un pilar .

Desprès va saltar de retorn i va aterrar sobre el palmell de Buda , somrient Buda li va suggerir que es donés la volta , Wukong ho va fer i va veure que el pilar era un dit de Buda .

Wukong havia perdut , immediatament va tractar d´escapar però va girar Buda el seu palmell i va fer caure al rei mico  sota d una muntanya en què va estar tancat durant cinc segles.


                                              - El viatge cap al`oest-

Finalment va acompanyar al monjo Xuan Zang a recuperar les escriptures budistes amb un porc
(Zhu Bajie) i el monjo de sorra (Sha Hesang) . La bodhisattva Guan-Yin li va donar una banda al cap engayant al rei mico, cada vegada que ell es comportés mal , el monjo Xuan Zang amb un cant especial el podia fer mal .

Al final es va convertir en Buda , i va ser autoritzat per viatjar a l`oest. El cavall es sobrenatural un princep drac que va ser  vençut per Sun Wukong i domat per Guan-Yin.
Com Xuan Zang es tan pur qualsevol que se´l mengi es torni immortal , la seguretat del monjo es amenaçada constanment per èssers sobrenaturals , aixì  provocar que Wukong sigui  el seu guardaespatlles . El grup s`enfronta a 81 conflictes abans que tornar a l`imperi Tang amb el tresor de les escriptures budistes.






http://ca.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong

http://es.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong

http://fr.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong

http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong

http://de.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong

http://pt.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong

http://it.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sun_Wukong



































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada