dimecres, 10 de gener del 2018

ELS CATARS







               Castell de Montsegur


               Petpereruse





                                              Camí dels "bons homes" cap a Catalunya
                                 





                                                     - Doctrina-



Els catars  (purs en grec)va ser una confessió cristina considerada heretge per de l`església catolica .
Difosa de des de el segle X fins al segle XIV per Asia menor .els Balcans, nord d`Itàlia, Occitània,
Renània, Xampanya i Catalunya. Els seus seguidors es deien catars o albigesos, ells mateixos
s´anomenaven els bons homes o bons cristians. On va arrela el catarisme amb més força va ser a Llombardia i al sud de França a Occitània.

El seu origen està en el concepció dualista basada en l`existència de dos principis independents ,
-el Bé i el Mal -respectivament , responsables de dos creacions .

El principi del bé -Déu- dugué a terme la creació veritable de les coses que són realment , és a dir el
cel i els esperits que no poden corrempre´s ni destruir-se
El principi del mal encarnada en el dimoni es il.lusoria: la del món material , visible i inesteble, en què tot està sotmès a la violència , a la corrupció, al desordre a la mort i el patiment.


El rebuig al mon material va fer que els catars a propugnar un ideal de pobresa , castedat i alimentació vegeteriana. Els catars creien que la seva estricta moral era practicable només per aquelles ànimes arribades a un estat de puresa , els no purs caien en un cicle de reencarnacions fins que lliures de corrupció i de rebutjar el món material entrarien el cel després d´haver patit la darrera reencarnació.



                                                 - Figura de Jesucrist-

Déu compadit de les seves criatures captives va enviar a la Terra un àngel , Jesucrist que al ser un esperit no va encarnar-se en cap cos sinò que va adoptar la figura d`una persona en què ensenyava el reguig a les coses materials .

-Crist va realitzar la seva redempció per la seva prèdica i no pas com creien els catòlics per la seva mort a la creu , els catars o la neguen o bé la matisen cosideren la mort de Jesús només aparent , en consequència Jesus no ressuscità , ni menys encara , ascendi al cel en cos i anima.



                                                  - Història-

L`església catòlica al principi va voler de manera pacifica solucionar el problema ja que no podia admetre que dos esglèsies estiguen en igualtat a Occitània.

El 1177 l`abat de Claravall Enric de Marcy com llega papal va anar a Occitània sense cap resultat tangible. Ja a la tardor de l`nay 1203 el papa Inocenci III tenint una gran desconfiança envers les autoritats locals occitanes laiques o eclasiàstiques va enviar a germans cistercians sense cap resultat.

A la primavera del 1206 els legats decebuts per el fracas troben a dos clerges un d´ells a
Domingo de Guzman que creuen que la lluita contra ela catars no era reformar l`església sinò cultivar la pobresa com el catars , però les conversions van ser poques perquè l`església catara tenia llibertat.

Al final el papa Inocenci III va tenir l`idea de una croada militar contra els catars, va demanar el rei de França Felip August II i altres barons que són els que van fer la croada.
L`any 1209 els croats van atacar Beziers on van masacrar els seus habitants , també va haver-hi una guerra civil entre el bisbe Folquet va crear la compnyia blanca contra els usureres i heretges contra la companyia negre del burg de Sant Serni , el bisbe van adherir-se a les clases populars enfronatats els rics que molts eren catars.

Carcassona va rendir-se , però no va ser massacrada ja que el rei Pere el Catòlic van negociar que els habitants serien expulsats , al mateix temps el cap dels croats Simó de Montfort va expugnar bastions càtars , molts d´ells condemnats a la foguera .

El 1213 el rei de la corona d´Aragó per el pacte d´ajuda als occitans s`enfronta a la batalla de Muret on perd la vida . L`any 1215 Simo de Monfort es reconegut Comte de Tolosa , encara que per poc temps ja que Ramon VII de Tolosa va ser el nou comte. l`any 1244 va caure el castell de Montsegur.

Finalment el darrer comte es Alfons de Poitiers que al no tenir descendents el comtat pasa el 1271 a la corona francesa del rei Felip III de França i amb la captura de Guillem de Belibasta el darrer prefecte conegut  a l`nay 1321 acaba el catarisme

La darrera llegenda es que hi ha enterrat un tresor dels catars entre els objectes estaria el Sant Grial.
a millor portat pels templers o que aquests els van ajudar a portar-lo.





http://ca.wikipedia.org/wiki/Catarisme

http://es.wikipedia.org/wiki/Catarismo

http://fr.wikipedia.org/wiki/Catharisme

http://en.wikipedia.org/wiki/Catharism











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada