dilluns, 3 de juliol del 2017

MITE MAORI (CREACIÓ DE NOVA ZELANDA)





             L`illa nord es la cua i l`illa sud es el cap i el cos del peix Te Ika



                                                    Taranga posant el nen Maiu al mar








Hi ha el mite dels maoris de la creació de  Nova Zelanda , un semi-deu Maui resposable de la pesca de Nova Zelanda fins a l´illa nord d` Aotearoa .Després d´un naixament miraculós va tenir l`efecte dels seus pares sobrenaturals i va ensenyar als homes art utils com el foc .

Quatre germans de Maiu van conspirar per deixar-lo enrere quan anaven a pescar , en sentir els seus plans , Maui va secretament va fer un ham d`una mandibula amcestral màgica , llavors una nit va lliscar en la canoa dels seus germans i es va ocultar sota el pis.

No va ser quan els germans estaven lluny de la vista de la terra i havia omplert la canoa amb peix quan Maiu va revelar-se a si mateix. Després va treure l`ham , la màgia la va llançar a un costat de la canoa cantant conjurs poderosos mentres ho feia .

El ganxo era més profund quan van sentir que va tocar una cosa sent un enorme peix (Te Ika) portant els peixos a la superficie. Maui va advertir els seus germans que tenien que esperar fins que el déu del mar Tangaroa abans de tallar el peix.

Es van cansar d`esperar i van tallar peces per si mateixos sent ara les muntanyes , valls , llacs i costes rocoses de l`illa de nord. Aquesta illa es coneguda es com T´lka o peix de Maui.

Fent una ullada al mapa de Nova Zelanda el cap del peix al sud i la seva cua al nord . L`illa del sud es coneix com Te Waka Maui o canoa de Maui i l`illa de Stewart o Rakiura es coneguda com Et Punga o pedra d`ancoratge de Maui







http://www.newzealand.com/int/feature/the-legend-of-new-zealand

http://www.careers.govt.nz/practitioners/tools-and-activities/the-magic-of-myths









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada