divendres, 6 de novembre del 2015

PERKUNAS DÉU BÀLTIC DEL TRO

             http://prakorimas.deviantart.com/art/Perkunas-283447512



                  Peckols                                                  Perkunas                                          Patrimpas

                  La bandera de Widewuto,  Simon Grünau , segle XV

                  http://en.wikipedia.org/wiki/Widewuto


                                                   Altar a Perkunas


                                              http://snowvolkolak.deviantart.com/art/Perkunas-181969130







Perkunas  (nom en lituà ) era el déu bàltic del trò l`equivalent al Thor nòrdic o el Perun eslau . Al principi era un déu de la fertilitat en què els camperols quan havia sequera li feian sacrifici d`animals.

La majoria de la informació de Perkunas ve del folklore, cançons , llegendes, contes de fades. del segle XIX , encara que la primera vegada que s´esmenta a Perkunas es al segle XIII a la crónica rimada de Livonia. En les composicions cristianes del segle XV es descrit com un dimoni

Ell era el déu de les tempestes, del tró i del llamp, en una triada de déus simbolitza les forçes creatives , el coratge, l`èxit , el cim del món , el cel la pluja el llampec , mentres Patrimpas està involucrat amb la terra i Patulas amb l`infern i la mort . Podia semblar que es l`executor de la voluntad de Deivas el déu suprem , no obstant aixó ell supera a Deivas ja que se`l pot veura i ha defenit les funcions mitològiques . Perkunas es descrit com de mitjana edat armat amb una destral que conduiex un carro de dos rodes engalanat amb cabres com Thor.

Hi ha cançons sobre el casament de Parkuna amb el Sol (Saune) que enganya a PEerkunas amb la Luna (Menulis) i aquest es partit per la meitat per Perkunas , una altra versió es que Menulis es casa amb Aurine (Estrella del matí) després del casament i per això Perkunas el castiga cada mes i per això hinha la nit i el dia, tots dos volen veure la Terra (Zemyna) que en la majoria dels mites es la seva dona. També es diu que Perkunas té quatre fills segons les estacions o punts cardinals


Post number 300



http://lt.wikipedia.org/wiki/Perkunas

http://en.wikipedia.org/wiki/Perkunas

http://ca.wikipedia.org/wiki/Perkunas

http://es.wikipedia.org/wiki/Perkunas

http://fr.wikipedia.org/wiki/Perkunas








2 comentaris:

  1. Now this is impressive article! Very interesting info and works you gathered!

    It's really heart-warming that somebody outside Lithuania is interested in such little explored culture like ours!

    So, thank you!

    Oh, and if you want to gather a bit more info about baltic folklore and mythology try looking for researches done by our ethnologists Nijole Laurinkiene, Arunas Vaicekauskas or Libertas Klimka (though his research is quite subjective, so, caution is advised). Most of their articles can be found on internet.

    All-in-all, great work! And keep it up!

    P.S. Thanks for including my work here!

    ResponElimina