diumenge, 29 de novembre del 2015

MANANNAN Mac LIR DÉU CELTA DEL MAR







             Estàtua de Manannan in Binevenagh Mountain , Limavady, (Magilligan) Derry County
                                 

                                          Estàtua de Manannan a Isle of Man







                                              thaliatook.deviantart.com/art/Mannanan-312624961







Manannan Mac Lir (Fill de la mar) es el déu del mar celta irlandès , encara que també està associat a la mitologia escocesa i de l`illa de Man que potser que derivi el seu nom.

Ell forma part tant del Tuatha de Dananan com dels Fomorians. En els contes es diu que es el propietari d´un vaixell anomenat Scuabtuinne (Ona esombradora) i un carro mari tirat per el cavall
Enbart que pot desplçar-se sobre l`aigua i un mantell d`invisibilitat com una boira (Fiada confiada) . que va fer que no es decobrís l`illa de Man.
Tenia un casc en flames i una espasa anomenada Fragarach (Respon o relatior) que podia tallar a través de qualsevol armadura i el que atacava li podia fer preguntes i ell contestava amb sinceritat.

Tenia la copa màgica de la veritat a Cornac mac Airt rei d`Irlanda i un calder de regeneració i es va presentar devant de les muralles de Cornac sota l`aperiència d`un guerrer que venia d`una terra llunyana on no havia malatia, vellesa i mort, la mentida i decadència no existia

Ell es vist com el guardia de l`altre món i que transporta les ànimes al més enllà . Mananan s`identifica amb el trampós Bodacn an Chóta Lachtna (El dolent en l`abric gris).

El pare de Manannan era Ler , alguns fonts afirmen que la seva dona era Fand (Perla de bellesa) , altres fonts que la seva dona era la deessa de l`estiu  Aine, o que podia ser la seva filla , també podien ser les seves filles Cloidna i Niamh .També té un cert parel.lisme amb el cicle arturia d`Avalon.







http://en.wikipedia.org/wiki/Manannan_mac_Lir











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada