diumenge, 29 de novembre del 2015

MANANNAN Mac LIR DÉU CELTA DEL MAR







             Estàtua de Manannan in Binevenagh Mountain , Limavady, (Magilligan) Derry County
                                 

                                          Estàtua de Manannan a Isle of Man







                                              thaliatook.deviantart.com/art/Mannanan-312624961







Manannan Mac Lir (Fill de la mar) es el déu del mar celta irlandès , encara que també està associat a la mitologia escocesa i de l`illa de Man que potser que derivi el seu nom.

Ell forma part tant del Tuatha de Dananan com dels Fomorians. En els contes es diu que es el propietari d´un vaixell anomenat Scuabtuinne (Ona esombradora) i un carro mari tirat per el cavall
Enbart que pot desplçar-se sobre l`aigua i un mantell d`invisibilitat com una boira (Fiada confiada) . que va fer que no es decobrís l`illa de Man.
Tenia un casc en flames i una espasa anomenada Fragarach (Respon o relatior) que podia tallar a través de qualsevol armadura i el que atacava li podia fer preguntes i ell contestava amb sinceritat.

Tenia la copa màgica de la veritat a Cornac mac Airt rei d`Irlanda i un calder de regeneració i es va presentar devant de les muralles de Cornac sota l`aperiència d`un guerrer que venia d`una terra llunyana on no havia malatia, vellesa i mort, la mentida i decadència no existia

Ell es vist com el guardia de l`altre món i que transporta les ànimes al més enllà . Mananan s`identifica amb el trampós Bodacn an Chóta Lachtna (El dolent en l`abric gris).

El pare de Manannan era Ler , alguns fonts afirmen que la seva dona era Fand (Perla de bellesa) , altres fonts que la seva dona era la deessa de l`estiu  Aine, o que podia ser la seva filla , també podien ser les seves filles Cloidna i Niamh .També té un cert parel.lisme amb el cicle arturia d`Avalon.







http://en.wikipedia.org/wiki/Manannan_mac_Lir











dijous, 26 de novembre del 2015

CÚ CHULAINN HEROI MITOLÒGIC IRLANDÈS




                                                   Erner dona de Cú Chulainn







                                                    Cú Chulainn matant el gos









Cú Chulain es un heroi de la mitología irlandesa que apareix en el cicle de l`Ulster , com del folokore escocès i de l`illa de Man. Era fill de Lugh i Deichtine, en la seva joventut es deia Setenta però al matar el gos guardià ferotge Culann en defensa propia , va oferir-se a pendre el seu lloc fins que un altra gos podía ser criat. Cuchulainn es va enamorar d`Emer la filla de Forgall Monach aquest no vol que es casi amb la seva filla l`envía a Alba (Escòcia) perque la deessa guerrera Scathach l`entreni.

Ell torna d´Escòcia , mata al rei Forgall , roba el tresor , i rapta a Emer , vuit més tard el seu fill Connia (La seva Mare Aife), no va voler identificar-se , pensant que era un intrús Cu Chulainn el va matar, abans de morir el seu fill li va dir "Porta la bandera d`Ulster a les portes de Roma".

Durant la seva estada a l`estranger havia salvat a la princesa escandinava Derbforgaill de ser sacrifiacada als Fomorians (Semblants als Titans). El seu fill s`enamora Lugaid i aquest es converteixi en rei d`Irlanda , Derbforgall es mutilada per les dones de l`Ulster per gelosia, Lugadish mor de pena, Cú Chulainn en venjança mata a 150 dones que estaven en aquella casa.

A la edat de disset anys Cú Chulainn sense ajudar de ningú defensa Ulster de Connacht, Medb la reina pren Ulster perque Cú Chulainn no estava vigilant, encara que ell derrota al campió de Connacht, Loch, després Morrigan guareix les seves ferides donant-li llet

Quan el seu pare adoptiu Fergus Mac Roich, ara exiliat a la cort de Medb, Cú Chulainn cedeix, ell baralla amb tres diez amb el seu germà adoptiu Ferdiad , després ell lluita contra Maeb i al final Cú Chulainn guanya , però li perdona la vida .

Cú Chulainn s´enamora de la filla de Fy l`esposa de Manannan mac Lyr déu del mar, Ender vol matar a Fy , però al final Emer el perdona i Manamman sacseja la seva capa entre els Cú Chulainn i Fy perque mai més es vegin.

El desti de Cú Chulainn està segellat per la ruptura dels GESSPA (Tàhús) va incloure una prohibició de menjar carn de gos, però a Irlanda hi ha un sentit de l`Hospitalitat, i quan una vella li dóna carn de gos no tñe mñes remei que manjar-la i això afebla esperitualment a Cú Chulainn , i Lugaid amb un a llança el mata , abans de morir talla la mà a Lugaid







http://en.wikipedia.org/wiki/Cú_Chulainn









diumenge, 22 de novembre del 2015

CANOLA / TALIESIN MÚSICA CELTA





                                                 http://www.josephinewall.co.uk/minerva.html








                                                      Canola









           Tailesin un bard celta del segle VI








Canola es la deessa celta de la música irlandesa i Taiselin un bard de la música celta gal.lesa

Canola va ser l`invemtora mitoca de la arpa. Després de tenir una discussió amb el seu amant , ella va sortir del seu llit enmig de la nit per una fer una passejada. Va sentir la música bonica i es va asseure, després de quedar-se adormida . Quant es va despertar al matí següent es va adonar Canola el vent s´havia creat la música a través d´un tendó parcialment descompost unit a l`esquelet d`una belena, eñña ba disenyar l`arpa a partir d`això.


Taliesin era un bard gal.les del segle VI , el més antic dels coneguts , pertenyia al grup dels Cmyfeirdd (Bards primitius) , canta l`edat heroicoguerrera de Gal.les i elogia el rei Cynan Garwyn i al princep Urien Rheged . La seva poesía dramática utilitza  el gal.les com idioma en aquesta época primerenca , la seva obra es recollida com Llyfr Taliesin (Llibre de Tailesin).
Ell era fill d`Elffin ap Gwyddno que li va donar el nom Taliesin (Front radiant)
L`idea que era un bard de la cort del rei Artur és difícil ja que segurament Artur va viure abans.








http://en.wikipedia.org/wiki/Canola_(mythology)

http://ca.wikipedia.org/wiki/Taliesin

http://es.wikipedia.org/wiki/Taliesin

http://en.wikipedia.org/wiki/Taliesin














dimecres, 18 de novembre del 2015

SVETOVID / TRIGLAV DÉUS ESLAUS (GUERRA)


                                  
            El bisbe Abshalon fa caure el déu Svetovid a Arkona el 1148 (Laurits Tuxen) 1890?

                       


                                                Estàtua de Svetovid a l`illa de Rügen (Alemanya)


                                                           Triglav

Svetovid




                                



Stevovid es una deïdat eslava , de la guerra i de la fertilitat, era adorat a l`illa de Rügen fins al segle XII.  Es representat sovint amb un arc en una mà i una banya de beure en un altra. Altres símbols importants és el caball blanc. que es van mantenir en el temps i s´utilitza en l`endivinació.
El nom pot deriva de Svet (sant) i vit com senyor o guanyador
La tribu de l`illa de Rügen ere el poble eslau de Rujani que tenien un temple de Jarormarsburg amb una estàtua amb quatre cares , alguns historiador Boris Rybakov creía que les cares era el déu Perun, Svarog, i les deesses Leda i Mokosh. En l`època cristiana se´l va relacionar amb San Vito.


Triglav es una deïdat eslava de la guerra que significa tres caps que podein representar a Perun, Svarog i Drajbog, més tard aquest  déu  (Drajbog) va ser reemplaçat per Svetovid o Veles.
Segons els escrits de Ebbo (Arquebisbe de Reims segle IX) els caps de Triglav podien representar el cel, la terra i el ìnframón, ja que governava aquests tres regnes i tenia un or vinculant sobre els ulls i els llavis perque no veure els pecats de la gent ni parlar-ne. Tenia temple dedeicats a Szczecin /Sttetin) a Polònia, destruïts  en l`època cristiana.





http://en.wikipedia.org/wiki/Svetovid

http://en.wikipedia.org/wiki/Triglav_(mythology)