diumenge, 5 de juliol del 2015

JAINISME

Dança sagrada


           Temple de Tibetaanse Golden a Bylakuppe (Karnataka-Índia)


            L`estàtua de Mahàvira  el "creador" del Jainisme

        Sacserdots i fidels


             Univers Jain


       Bandera Jainista


              Temple Jainiste a Ranakpur (Rajhastan-Índia)







Encara no se sap molt bé l`origen del Jainisme , es una tradició religiosa o camì espiritual, va viure una forta embranzida fa 2600 anys amb Vardhamana Jnaiputra dit Jina (Victorios) d`aquí ve el nom de Jainisme. Es tracta d`una tradició nastika (No teista) que no reconeis el textos l`autoritat del textos Veda ni deks brahmans, Es juntamen amb l´hinduisme i el budime les tres religions més antigues de l`Índia , té uns 4 milions de seguidors.

Pels seguidors la religió Janaiste es una religió que té 5000 anys, i sempre ha tingut una certa relació de germanor i rivalitat amb l`hiduisme i el budisme. Amb aquests están d´acord en criticar al brahmanisme el seu ritualisme i el seu sacrifici  d`animals i la seva autoritat dels vedes i bramans.
Però a diferencia del budisme el Jainisme es va quedar més al subcontinent indi segurament pel pes d`una comunitat monacal ben establerta i relacionada per el comerç i un cert grau d`hinduïtzació.

La principal característica del Janisme que mai ha transigit  en el concepte de la no-violencia (Ahimsa)  ni en el principi ni en la pràctica . Una altra part important es el Kharma que es diferent com s´entenen a l`Índia o a Occident els efectes del Kharma en el janaisme són importants són basicament una reacció a causa de l`afecció o l`aversió amb la qual es realtza un acte o en pensament una activitat o una idea. El seu texte sagrat es el Tattvartha Sutra i les escriptures el Siddhanta

El sistema del món es no creure en cap deïdat  o déu creador, el món es etern i no té principi i totes les posibles divinitats com les ànimes dels perfecte arhat (Divinitats humanes) .
Aquests Arhat és un ésser que ha assolit un nirvana ies un Jina , i en conseqüència no tornarà a nèixer ,un arhat es destaca del 24 jinas (victoriosos) que van viure en cadascun dels tres ava-sarpinis:
que están dividits en sis etapes: bo-bo, bo.bo-dolent, dolent-bo, dolent, dolent-dolent.

La comunitat jainista té monjos (Yati) i laics  (Sravaka) viuen en un monestir el jina-sadman que tenen quatre preceptes la no-violencia , la sinceritat, la rectitud i la renuncia a les coses i persones.

Les aportacions del Jainisme a la cultura universal aón importants com la introducció del yoga, del Kharma i el Samsara a les filosofies i religin del sud d`Asia , el vegetarianisme i evindentment el concepte de no-violencia, dins de l`Índia encara que són petit número tenen influencia ja que están en el món de la joieria, de la banca i per les donacions a les persones pobres o animals.
La seva principal festa es el Paryushan que es celebra el setembre.





http://en.wikipedia.org/wiki/Jainism

http://ca.wikipedia.org/wiki/Jainisme

http://es.wikipedia.org/wiki/Janaismo

http://fr.wikipedia.org/wiki/Jänaisme





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada