dijous, 9 de juliol del 2015

GILGAMESH

            Gilgamesh i Enkidu



        http://ocult90.deviantart.com/art/Concepts-de-Gilgamesh-e-Ishtar-395199287






              XII Taula de la versió de Ninive (British Museum) London







Gilgamesh es la gran epopeia de la civilització de Mesopotamia en els textos de Sumeria fou el cinquè rei de la dimasia d`Uruk. El seu reinat es remonta fa un 4700 anys. Les seves gestes heroiques va inspirar un poema èpic conegur com l`apopeia de Gilgamesh.

L`epopeia va surgir a Babilonia segles més tard i basat en antigues llegendes sumèries. Després la llegenda es va agrendir entre els accadis i la versió mes completa que s´ha trobat són onze tauletes d`argila del rei assiri Assurbanipal de fa 2650 anys.

A l`epopeia es diu que Gilgamesh ordena la construcción de les legendaries muralles d`Uruk , el rei Sargon d`Accad es vanaria de destruir les muralles. Alguns historiadors creuen que aquesta historia té que veure amb el diluvi universal de la Biblia.

Quanva morir els habitants d`Uruk van desvia el riu Éufrates amb el pròposit d`enterrar el seu rei.

              - Epopeia-

-Recerca de la glòria-


.Taula I

Guilgameix es el rei d`Uruk 2/3 parts d´déu i una d´humà, és un dú sever i la población es queixa , la deessa Ninhursag deessa de la ceació dóna forma a Enkidu un home semisalvatge que molesta als pastors. Gilgamesh envía una dóna Xamhat una prostituta sagrada per que calmar a Enkidu.

- Taula II

Enkidu i Xamhat es casen i Gilgamesh vols jeure amb ella però Enkidu no ho permet , després d´una gran lliuta , Gilgamesh presenta a la seva familia a Enkidu i junts viatgen al bosc per adquirir glòria.

- Taula III

Gilgamesh i Enkidu es preparen per l`aventura i demana ajuda al déu solar Xamaix.


- Taula IV

Gilgamesh té cinc somni que ell pensa que són mal presagis , Enkidu pensa que són bons presagis


- Taula V

Els herois ariben devant d´Humbala (Dimoni) i després d`una batalla en què separen les muntanyes de Siria i Liban, i amb l´ajuda de Xamaix vencen a Humbara ,aquest demana clemència a Gilgamesh.


- Taula VI

Gilgamesh rebutja les insinuacions sexuals d`Ishtar la deessa del`amor , aquesta per venjança demana al seu pare Anu que envii el brau del cel .L`arribada del brau provoca sequera i desgràcies però els dos herois maten al brau amb l`alegria de la ciutat d`Uruk.



- La cerca de la inmortalitat-



. Taula VII

Endiku té un malson que els déus el castigaran per la mort del brau del cel . Gilgamesh demana ajuda a Xamaix per la salut del seu amic . Xamaix els comunica que Gilgameish será una ombra del que va ser i que no pot fer res per el seu amic.

- Taula VIII

Gilgamesh fa ofrenes als Deus perquè camini al costat del seu amic en el més enllà.


- Taula IX

Gilgamesh pre evitar el desti del seu amic fa un viatge per anar a buscar a Uta-Napixtim i la seva muler que van ser els únics que van sobreviure al diluvi i són immortlas


- Taula X

Gilgamesh es trova amb Siduri la tavenera que el pren per un assassi , demana ajuda a Urshanabi el barque per creuer el mar , Gilgamesh matar a uns gegants de pedra  pensant que són hostils.
Finalment Gilgamesh arriba a l`illa on viu Uta-Napixtim i aquest li diu que el desti dels humans és inútil i que arruïna l´alegria de viure.


- Taula XI

Uta-Napixtim li diu que l`ajudarà a la immortalitat si està despert sis dies i sis nits , però aquest es dorm enseguida, la dona de Uta-Napixtim li diu al seu marit que li dongui una segona opurtunitat.
Aquest li asegura que hi ha una planta, Gilgamesh l`obte tot lligant-se les roques al peu per caminar per el fons marí , mentres es banyava una serp es menja la planta . Gilgamesh plora les dues opurunitats perdudes.


- Taula XII

El redactat sembla posterior. En aquesta Gilgamesh es dol devant d´Enkidu de que el seu joc ha caigut a l`inframon i Enkidu s`ofreix a retornar-li encantat.Gilgameix li explica el que no es té que fer per anar a l`inframon. Gilgamesh demana als déus que li retornin el seu amic . Enlil i Sil no es dignen en respondre´l però Enki i Xamaix l`ajudan , aquest últim fa un forat a la terra i surgeix Enkidu .
La taula acaba amb Gilgamesh pregunten a Enkidu que ha vist a l`inframon, no queda calr si Enkidu repareix en la historia com un esperit o si retorna a la vida.







http://en.wikipedia.org/wiki/Gilgamesh

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gilganeix

http://es.wikipedia.org/wiki/Gilgamesh

http://fr.wikipedia.org/wiki/Gilgamesh


http://ca.wikipedia.org/wiki/Epopeia_de_Gilgameix

http://es.wikipedia.org/wiki/Poema_de_Gilgamesh

http://en.wikipedia.org/wiki/Epic_of_Gilgamesh

http://fr.wikipedia.org/wiki/Épopée_de_Gilgamesh





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada