divendres, 29 de maig del 2015

TEZCATLIPOCA DÉU AZTECA DE LA NIT

  

             http://www.luisiga.com/category/tezcatlipoca


         Mascara de Tezcatlipoca (Britsh Museum) London


              Tezcatlipoca i Quetzalcóatl


 








Tezcatlipoca era el déu azteca del nord , de l´amor. riquesa, , d`acord amb els asteques tenien el poder de decidir el desti de cada persona (o gairebé) i pot vure tot el que estava passant en el món a través d`un espill d`obsidiana. També era el déu de la nit, el desordre, i dels gobernats i guerrers.

Es representa com un negre i una ratlla groga pintada a la cara i un disc al pectoral, i el peu dret reemplaçat amb un mirall d`obsidiana o un os una al-lusió peu que va perdre lluitant amb Cipactli


El seu nom significa "Tezcatl" (Espill) i Poctl (Fum) o sigui Espill fumejant o ardent, moltes vegade se´l representa amb la figura del jaguar. Era fill gran d`Ometeucthli i Omecihualt i els seus germans eran Huitzilopochtli , Xipe Totec i Quetzalcóatl , la principal llegenda era amb el seu germà i rival.

Els dos es va posar d`acord per unir les seves forçes i crear el Sol i la Terra, finalment es van reunir en un oceà on havia un montre malvat Cipactli al veures´l arribar es va espantar i  es va trencar una cama com sacrifici i perquè la sang portés a la bestia als germans , aquets en la lluita van dividir en dos a Cipactli, amb el cap es va crear la Terra, i amb la seva cua es va crear el cel, i les potes els punts cardinals.

Molt més tard Nanahuatl es va sacrificar perquè pogués pujar al Sol, així va neìxer , però no es podía moure al cel : Per moure al cel al Sol , els déus van haver de sacrificats , aixì Tezcatlipoca va ser sacrificat només pot ser sacrificat per els seu company d´/aventures Quetzalcóatl

El temple principal de Tezcatlipoca està al sud de gran temple , el seus sacerdots portaven els adorns de déu i vestien peces especifiques per diferents rituals . Els adorns més comuns eran tocats de plomes blancs , un tapall de paper i un llapis tzanatl . Es cobrien de sutge negre, o carbò en els seus aspectes sacerdotals durant el seu ritual.
Durant un any un jove era triat per el sacrifici, i en aquest temps era adorat com un déu , en al festa de Toxcatl en què era sacrificat, per després elegir un altre jove.





http://es.wikipedia.org/wiki/Tezcatlipoca

http://ca.wikipedia.org/wiki/Tezcatlipoca

http://en.wikipedia.org/wiki/Tezcatlipoca

http://fr.wikipedia.org/wiki/Tezcatlipoca


http://www.youtube.com/watch?v=CS5OfUADyzc   Batalla de Tezcatlipoca i Quetzalcóatl contra
                                                                                     Cipactli





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada