divendres, 1 de maig del 2015

BLODEUWEDD DEESSA CELTA PRIMAVERAL















                                        
                                                      Bloudewedd i Gromw  E.Wallcouisins (1920)

                                                   http://www.thaliatook.com/AMGG/blodeuwedd.php


                                              A l`hemisferi sud es el Samhain







Avui es Baltane la festa de la primavera del poble celta , una de les deesses principals de la primavera era Bloudewedd deessa celta del País de Gal.les , reina del prats , dels mags, associada a la saviesa, i a la lluna. El seu nom es compost en galeic Bloude (Flors) i gwedd (cara).

Es la figura central de la quarta branca de Mabinogi (Prosa Gal.lesa)

La seva història es la següent :

L`heroi Lleu Llaw Gffey ha estat col.locat aota un Tynged (maledicció) per part de la seva mare Arianhord de que mai podrá tenir una dona humana. Els mags Math i Gwdion agafen flors dels Prats del roure i donen vida a una dona molt maca , el seu nom es Blodeuweed que vol die en gal.les antic bloude (flors) i gwedd (cara) , caraflor

Ella té un romanç amb Gronw Pebr el senyor de Penllyn i els dos conspiren per assessinar a Lleu.
Però aquest no pot ser mort només d`una manera assessinat al vespre embolicat en una xarxa amb un peu en un calder i un en una cabra i mab una llança forjada per un any durant les hores en què tothom està a missa. Amb aquesta información s`organitza la seva mort.

Colpejat per la llança per Gronw , Lleu es transforma en àguila el mag Gwdion l`ajuda i el torna a la vida humana, ell reclama les seves terres, llavors el mag Gwdion converteix a Bloudeweed en un mussol l`animal odiat per les altres aus.
Grown demana perdó a Lleu , però aquest no li dòna i Lleu el mata amb una llança que perfora la pedra que estava al mig la coneguda com Llech Rown ( Pedra de Rown)






http://en.wikipedia.org/wiki/Blodeuwedd


http://www.youtube.com/watch?v=3Mv6YSsVShk     MythQuest 111 Bloudeweed





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada