divendres, 13 de març del 2015

FREYR DÉU NÒRDIC DE LA FERTILITAT





Freyr i Freyja








                                             El déu Freyr





Freyr es el déu nòrdic de la fertilitat, el seu nom pot deriva del proto-nòrdic "Frawjaz" , o senyor.
Es associat amb la sacra majestat.la virilitat, la prosperitat, bon temps i salut i era representat com un fàlic déu de la fertilitat. Està associat amb Suècia i amb familia reial sueca.


En la Edda poética islandesa (segle XIII)  Freyr es presentat com un dels Vanir fill del déu del ma Njöror i el germà basso de la deessa Freyja . Els déus li van donar Alfheimer el regne dels elfs .
Ell monta el senglar Gullinsbursti i posseix la nau Skioblaonir que sempre té una brisa favorable i es pot plegar junts i la porta en una bossa quan no s`està utilitzant, té els serfs Skimir, Byggvir i Beyla.


El mite més famós es quan intenta enamorar a Jötunn (Geganta) Geror , eventualment ella es converteix en la seva esposa , però Freyr primer li ha de regalar la seva espasa mágica que lluita per el seu propi compte "si savia que sigui ell l`exerceix". Encara privat d`aquesta arma al Jotünn Beli amb una cornamenta , No obstant això a falta de la seva espasa , Freyr será derrotat i mort per el Jotümm Surtr durant el Ragnorök (la gran batalla del futur).






http://en.wikipedia.org/wiki/Fryer
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada