diumenge, 25 de novembre del 2018

EL CALAFATE (FRUITA)






          La flor del Calafate













El Calafate es una legenda de la Patagònia (Argentina i Xile) que explica com es va originar la fruita del mateix nom Es un mite del poble Aoinkenk (Tehuelche).

Fa molt de temps els éssers humans i les aus de la Patagònia havien d`emigrar cap al nord tots l`hivern per l`escassesat d´aliment. En una tendaleria Tetuelche havia una dona gran xaman anomenada Koonex que no era capaç d`empendre un llarg viatge de manera que els seus parents li van fer un tendal amb pells de guanac , li van deixar estris i aliments i van marxar.

L`avia es va quedar dormida en un somni profund . a la primavera següent alguns ocells es van posar en el tendal de Koonek i van sentir com la veu de l`anciana els reprendia per haver abandonat.
Ella va dir que els entenia i que per això faria alguna cosa perquè mai més haguessin de marxar i deixar-la allà . Quan el tendal va volar , els ocells van poder veure que a sota no era Koonex sinó una
planta espinosa de flors grogues.

Quan maduraren  els fruits , persone si animals s´adonaren que eren comestibles i que eren bons .
Per això no va ser necessari emigrar cap al nord . S`explica que els Tehueltxes escamparen les llavors de Calafate (Koonek en la seva llengua) per la seva Patagònia i que qui provi els seus fruits ja no necessitavdn anar-se´n. Aquest post esta dedicat a la senyora Maruja pel seu aniversari.





http:/es.wikipedia.org/wiki/Calafate_(mito)

http://ca.wikipedia.org/wiki/Calafate_(mite)

https://www.patagonia.com.ar/El+Calafate/527E_The+legend+of+the+calafate.html







1 comentari:

  1. MGM Resorts (NASDAQ: MGM) on Wednesday confirmed to its shareholders the
    MGM 청주 출장마사지 Resorts will be 과천 출장안마 responsible for the maintenance 광주광역 출장마사지 of 제주 출장안마 the 삼척 출장샵 Wynn Las Vegas and Encore resorts. The company announced today the

    ResponElimina