dijous, 15 d’octubre del 2015

ARAWN DÉU CELTA DE LA GUERRA

















Arawn és el déu celta (Gal.lès) de la guerra i de l`inframón . Segons Koch el nom Arawn deriva del nom Aaron , havia una moneda romana del País de Gal.les en el temps de l`emperador Diocecla havia una moneda de nom Aaron i Julianus i al segle IX un  clergue gal.les de nom Aarus va eque són rscriure dos cartes que són testimoni el Llibre de Llandaf

El déu Arawn té un paper important en el Mabinogi (Literatura en prosa gal.lesa del segles XII- XIII.
Es fa amic de Pwyll va perseguir el gossos d´Arawn , aquest li va perdonar en la condició que es canviessin de personalitat i aquest Pwyll en forma d´Arawn mati al seu rival Hafgan de l`inframón (Annwn) , aquest ho fa , tenint la seva amistat., ja que Pwyll tenia la forma d´Arawn dormia castament amb la dona d´Arawn.

També es fa amic del fill de Pwyll, que es diu Pryden aquest es nega a donar uns porcs al mag Gwydion ja que eran propietat d´Arawn , i finalment Gwydion mata a Pryden , es pot afirmar que l`honor té un pes  molt important en el Magiboni.

Una altre llegenda del folklore gal.les  el Cwn Annwn (gossos d´Arawn) que passejen per la tardor, estiu i primavera van fer uns lladrucs que van ser identificats com les plors d´oques salvatges en la seva migració i la pedrera dels gossos com els esperits errants , encara que Arawn no es fa referencia d`això, mñes tard el cristianisme va fer  del mite " La captura d`ànimes humanes i la persecució de les ànimes comdenades a Annwn que va ser equiparat amb l`infern cristià .

Encara que en la tradició gal.lesa l`Annwn es un paradís d´un altte món i no un infern o una casa d`ànimes mortes. En la literatura artúrica era Gwyn ap Nudd.






http://en.wikipedia.org/wiki/Arawn

http://en.wikipedia.org/wiki/Annwn













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada