dijous, 4 de desembre de 2014

FRIGG DEESSA MARE NÒRDICA-GERMÀNICA

            http://solksetrid.deviantart.com/art/Frigg-Spinning-the-Clouds-197049444


               Frigg a la pel.licula "Thor"              http://ladysweetvampiree.deviantart.com/art/Diosa-Frigg-469111222                                               http://frigga.deviantart.com/art/Frigga-Norse-Goddess-187053766                                          http://srj-art.deviantart.com/art/Classic-Mithology-II-part-1-450714949                                               Frigg  amb Fulla


Frigg era l`esposa d`Odin i mare de Bàlder , la principal entre les deesses i coneixia el fat de tots els homes encara que no els deia mal. Era la reina d´Asgard , el seu mot ve del proto-germànic frijoz i d`aquest amb el sanscrit Priya (Estimada).
Havitava un estatge que es deia Fènsalir que estranyament vol dir "Les sales de fangar" . Ella va fer jurar a totes les coses de la creació que no farien mal a Bàlder quan aquest va tenir un somni que presagiava la seva pròpia mort i totes les coses ho van jurar devant del vesc.
Loki disfressat de vella va aconseguir enganyar Frigg perque li revalés aquest secret i després usà el vesc per fer que el déu Hod el deú cec matés involuntàriament en Bàlder.

Els seus atributs es la roda , el cinturo d`Orió era coneguda com la roda de Frigg . Alguns han assenyalat que la constel.lació es troba a l`equador celeste i han suggerit que les estrelles giren al cel de la nit podía haver estat associat amb la filosa de Frigg.El nom nordis per Venús era l`estrella de Frigg. La deessa Frigg estaba associada a les dones casades , les dones li ajudaven per ajudar a tenir els fills.. Els escandinaus utilitzaven una planta Galium Verum com un sedant li deian l´herba de Frigg. Era l única que podía sentar-se al tró d`Odin l`Hlidskjalf


La deessa originariament era la deessa de l`amor i per això els pobles germànics frojo com equivalent de la deessa Venús a la hora de donar el nom de divendres Fri-day (Anglès) o Frei-Tag (Alemany) o Vrij-daj (Neerlandés) o el suec (Fre-dag).


http://ca.wikipedia.org/wiki/Frigg

http://es.wikipedia.org/wiki/Frigg

http://en.wikipedia.org/wiki/Frigg

http://fr.wikipedia.org/wiki/Frigg

http://de.wikipedia.org/wiki/Frigg

http://pt.wikipedia.org/wiki/Frigg

http://it.wikipedia.org/wiki/Frigg

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frigg

http://pl.wikipedia.org/wiki/Frigg

http://sv.wikipedia.org/wiki/Frigg


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada