dijous, 16 de gener del 2014

MARICI BODHISATTVA DE LA LLUM

               Temple de Marici a Hong Kong















Marici té un progen fosc el seu origen pot ser Brahmànica, iranià però no arís.
En la Mahajana o Vajrayana es la deva o bodhisattva, associat amb la llum i el Sol .
Es venerada tant pel budisme com el taoisme,els budites xinesos l`associan amb la llum i com la guardiana de totes les nacions al qual protegeix de la fúria de la guerra.

Se les representa amb tres ulls amb cadascuna de les seves quatre cares , amb quatre braços en cada part del cos. Dos de les seves mans es mantenen juntes i les altres sis manté el Sol , la Lluna , la campana el segell d`or .l`arc ,l`alarbada, Ella està de peu sentada spbre un porc o flor de lotus , munta una carrosa tirada per set truges o porcs. Es celebra el nove dia del mes nove del calendari solar.

Es una deïtat important en el budisme japones en les escoles Shingon i Tendai adoptats al segle vuitè per ela samurais com patró.

Avui 16 de Gener celebra el Budisme Mahayana l`any nou




http://en.wikipedia.org/wiki/Marici_(Buddhism)




1 comentari:

  1. Hola Sergi,

    Molt interessant aquesta figura de la deessa Marici, associada amb la llum i el sol. No la tenia present abans de la teva entrada.

    De forma curiosa i per establir paral·lelismes, que molts diran que són simples casualitats, no se si coneixeràs el temple de Santa Maria de Porqueres, tocant a l'estany de Banyoles. D'aquesta església, que anteriorment s'anomenava "Santa Maria al cap de l'estany", hi ha qui diu que el nom de Porqueres pot tenir relació amb la Porca Sagrada, un dels antics noms de la deessa Demeter i per se també la porca un animal exemplar per la seva fertilitat.

    Una altra casualitat també sorprenent és que dins d'aquest temple cristià, en el seu presbiteri trobem una biga de fusta policromada amb els dibuixos del Sol i la Lluna, que tal com comentes estan sovint representats amb la deessa de la llum i el Sol Marici.

    Forces casualitats, no et sembla??

    ResponElimina