dimecres, 13 d’abril de 2016

LA GUERRA DE TROIA

              Odisseu /Ulisses en el funeral d`Aquil.les


      Pira Funeraria d´Aquil.les


            Briseis fugint de Troia


            Helena veint la destrucció


             Emees  amb Hector i  els supervivents

     

             Destrucció de Troia pels grecs               Hector mata a Aquiles tocant el taló               Agamèmnon i Briseis sacerdotisa d`Apolo             El cavall de Troia


             Aquil.les i Ajax jugant als daus, Pintor: Exequias, (550 b.c) Museus Vaticans

     
      Aquil.les mata a Hector


                Hector contra Ajax


              Hector salva a París


         Menelaus i París

     
          Odisseu  , Nestor i Triopas rei de Tesalia


                 Agàmemnon , Nestor i Menelaus


                  Petroclus i Aquil.les


          Aquil-les amb els Ma


           Aquil-les i la seva mare Thetis


               Hector i Andromaca


          Helena, amb Priam rei de Troia i la seva dona Hecuba                 Paris i Helena arribant a Troia
 

           El rapte d´Helena per París              Els troians al palau de Menelau

     


La història de la guerra de Troia es un dels màxims exponents de la literatura universal concretament en els poemes èpics de l`Iliada d´Homer i l`Eneida de Virgili Les fotos son de la sèrie de Televisió  Helen of Troy (2003) i de la pel-licules Helena of Troy (1956) i  Troy (2004).

La Guerra de Troia es va desenvolupar entre els exercits dels aqueus (Grecs) i de la ciutat de Troia i els seus aliats , es creu que es va desenvolupar fa uns 3150-3200 anys i ubiquen Troia a la riba dels Dardanels a l`actual Turquia.

Encara que el 1870 Heinrich Schliemann va trobat Troia ,no hi ha indicis que va existir Troia d`Homer o la guerra de Troia fos un relat històric des de el punt de vista contemporani.


                                             - Inici-

-L`història comença quan els Troians amb una missió diplomatica estaven a Esparta on havia el reu Menelau i la seva dona Helena, amb l`ajuda de la deessa Afordita va segrestar o seduir a Helena i
se´l va emportar a Troia, el rei Menelau va demanar el retorn inmediat d´Helena , però el rei Priam es va negar , llavors el rei d`Argos Agàmemnon el germà de Menelau va demanar ajuda a tots els grecs.

Entre el grecs estava Udisseu, i el guerrer més fort Aquil.les que sabent que una profecia deia que moriria jove a Troia la seva mare el va banyar al riu Estix per fer-lo invulnerable a tot arreu , peròva
excepte el taloò on estava subjectant.

Una flota de mil naus van sortir de Grècia , però de repent el vent va parar, era Artemisa que estava castigant a Agàmemnon per haver caçat un cervol sagrat, aquest per apaivagar Artemis era sacrificar a la seva filla Ifigènia però altres versions diuen que va sacrificar un cérvol.

Un oracle havia predit que el primer grec en trepitjat terra troaiana moriria tal com va passar amb
Protesilau  i Hermes el va portar a veure la seva dona abans per emportar-se a veure Hades .

Veient les inmenses muralles de Troia , els grecs van posar setge fins que la ciutat es rendis.
Mentrestant en aquests anys va haver.hi batusses i els grecs amb Ajax al devant van saquejar Tracia
i Aquil.les van atacar l´illa de Lesbos , Focea , Esmirna, Dardania o Temos


                                        - Criseida i Briseida-

Com comandament en cap Agàmemnon li pertocava escollir primer el boti i va emportar-se com esclava a Criseida filla de Crises un sacerdot d`Apolo i Aquil.les escollia Briseida.
El sacerdot va oferir un rescat enorme per la filla , però Agàmemnon es va negar, llavors el rei va
demanar a Apol.lo que els ajudes , i va llançar una epidemia de pesta contra els grecs , finalment Agámmenon va retornar a Criseida i va  agafar a Briseida, i Aquil.les enfadat es va retirar la guerra
Aquest va demanar a la seva mare Thetis que demanis ajuda a Zeus per fer que els greca no gunayesin fisn que Agàmemnon no demanes perdó


                                        - Aquil.les i Hector -

Llavors Patrocle veinet que els troians podein guanyar va demanar a Aquil les les seves armes , aquest l´hi va deixar , però Hector pensant que era Aquil.les el va matar.
Aquil.les es va venjar i va posar-se la nova armadura que Thetis va demanar a Hefest , i llavors va
matar a Hector, arrossagant el cos d´Hector tres vegades per les muralles amb els seu carro , el cos d`Hector va ser tormat al seu pare al rei Priam .


                                        - Mort d´Aquil.les-

Després París va matar a Aquil.les gràcies a una fletxa envirinada que va ser guiada per Apol.lo al seu talò , això vol dir que Aquil.les mai va morir en batalla sinò per la mà d´un déu
En els ritus funeraris es va cremar Aquil.les amb el seu amic Patrocle, en la jugesca entre Odisseu i Ajax per l`armadura d´Aquil.les va guanyat Odisseu , Ajax es va tornar boig i es va suïcidar.


                                              - Cavall-

El final de la guerra va arribar amb el cavall de Troia, els grecs o Odisseu va idear, ja que el cavall de fusta era sagrat pels Troians va ser construït per Epeius i alguns guerrers grecs es van amagar  adins
com Menelau Odisseu, Leonteu o Diomedes , Neòptolem i disset més.

Un espia grec Sino va convèncer els troians que el cavall era un regal dels grecs fent callar els advertiments de Laocon i Cassandra , com el cavall era tan gran que els troins  van trencar una part de les muralles.Els grecs van abandonar el setge per fer-ho més creible i els troians va fer una festa per celebrar la fí dels 10 anys de setge.

Els grecs van sortir del cavall i van matar a tots els homes , nens i nadons i les dones i nenes esclavitzades. Es creu que el cavall en realitat podia ser un ariet sostingut per quatre potes que es podia haver conegut amb aquest nom , el fet d`endorrocar les muralles conformiria aquesta tesi.


                                             -Conclusió-

Segurament els troians van tenir molts problemes amb els diferents pobles ja que el més probable es que demanessin un "peatge" per atrevessar els Dardanels per  anar al Mar Negre on havien  pobles on els grecs podien comerciar  i aquest es el motiu de l`antipatia que tenien els grecs cap als troains.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Guerra_de_Troia

http://es.wikipedia.org/wiki/Guerra_de_Troya

http://fr.wikipedia.org/wiki/Guerre_de_Troie

http://en.wikipedia.org/wiki/Trojan_War

http://en.wikipedia.org/wiki/Troy_(film)

http://www.slideshare.net/eunique06/iliad-37471577   

listas.20minutos.es/lista/troya-personajes-de-la-pelicula-170232Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada