El carnaval es una festa de la religió católica que es celebra al Febrer o Març abans de la quaresma . La caractèrística més important es que la gent utilitza disfraços per celebrar la festa, els carnavals més importants són el de Rio de Janeiro , Venecia, New Orleans.
A Catalunya hi ha la costum de manjar el dijous gras truita amb botifarra, i el darrer dia crema al rei del carnaval o carnestoltes, destaca el carnaval de Sitges, Platja d´Aro o Solsona.
Les Huries són en la religió islámica les dones eternament joves que els fidels musulmans trobaran en el paradís i podrán tenir relacions saxuals durant 1000 anys, sent eternament verges.
Segons Mahoma en el paradís els creyents musulmans , en el Coran hi ha huríes vermelles, blanques , verdes, i groges i tindran i els seus cossos són de safrà, almesc, ambre i encens i tindran un olor aromàtic i portaran la cara descoberta amb un rètol d`or amb expresions consolodores.
Avui en el dia de Sant Valentí també hi ha histories "romantiques" en la mitología com la deessa i princesa celta Niamh (Neeve) i Oisin (O-Sheen) . Niamh era la filla del rei del mar (Fand) i de la deessa Mannanan mac Lir una de les reines del Tir na nóg. La deessa Niamh era de la bellesa i la lluminusitat anava amb una cavall blanc anomenat Embarr que un dia va coneixer en una caçera a Orsin i es van enamorar, ella volia anar a una illa del mar d`occident i pregunta a Fionn Mac Cumhail si el seu fill Orsin pot venir amb ella a Tir na nóg (Terra de la Joventut).
Allà van pasar un any però Orsin tenia enyorança , Niamh ho va comprendre i li va donar un cavall de fades per tornar , però li va avisar que no poses el peru a terra sinó no tornaria.
De tornada a Irlanda va descubrir una terra devestada i que els seus familiars estaven morts ja que un any a la Terra de la Joventut era 300 anys a Irlanda, un dia va veure que uns homes volian aixecar una pedra Orsin va inclinar-se per ajudar però va relliscar de la cadira i es va caure del cavall i es va tranformar a l`instant en un ancià cec .
Orsin va vagar per Irlanda durant anys fins que Sant Patrick el va portar a casa i convertir-lo al cristianisme , ell li va explicar la seva historia , Orsin mai mes tornaria a veure a Niamh.
Mari es la deessa suprema basca es pot dir que es la deessa mare precristiana . Es una divinitat femenina es que la habita en els cims de les muntanyes basques , rebent un nom per cada muntanya, a vegades es confun amb Amalur . La seva important morada és la cova de la cara est d´Aamboto, a la que es coneic com cara d´Amboto "Mariren Kova" .
Mari persenofica la mare terra, la naturalesa i tots els elements que la componen Generalment es representan amb cos i cara de dona elegament vestida (Generalment verda) podent aperèixer també en forma hibrida d`arbre i de dona en potes de cabre i urpes d`au rapiyainres o com una dona de foc.
En la seva forma de dona té una abundant caballera rossa que es pentina al sol amb una pinta d´or.
El seu consort es Maju o Sugaar els seus assistents són les sorgines i té dos fills Mikelats el fill pervers i Atagorri el fill bondadós i que están enfrontats una representació del bé i del mal.
Rep al seus fidels en el cim de les muntanyes i aquests tenen un estricte protocol :
- Se la ha de tutejar (Parlant en Hika)
- Cal sortir de la cova de la mateixa manera com s´ha entrat
- No cal seure mai fins i tot rebent l`invitació de fer-ho, mentres es parla amb ella.
Mari es la senyora del terra i els meotors. Té el domini de les forces del clima i de l`interior de la terra. Entre les seves missions hi ha castigar la mentida el robatori i l`orgull .
D`ella vénen els béns de la Terra i l`aigua dels manantials. Amb els homes es comporta de manera tiranica o tot el contari com una dona dócil i treballadora però sempre cal dir la veritat.
Presegia el clima i les tempestes , a més se le coneix la seva capacitat de volar per això que a la muntanya d´Amboto si està ple de nuvols es sinonim de la seva presencia.
Diverses llegendes explican l`rigen de Mari una es que una dona volia tenir una nena que va dir que encara que als vint anys se la emportés el diable cosa que va fer , encara que la mare ho va voler impedir. L`altra llegenda és molt semblant una mare i una filla van discutir i la mare va dir "Tant de bo se t´emportes el diable" i aquest ho va fer i la va deixar vagar per les muntanyes per sempre.
Imbolc es una dels quatre festivals del calendari cèltic associat amb el ritual de la fertilitat.També com el dia de Santa Brigida als països catòlics ( La Candelaria) en temps més recents com el festival del foc , un dels vuit dies festivals.(quatre dies solars i lunars) o sabats de la roda de l`any neopagà . A Escòcia el festival es conegut com Latha Fhèill Brìgdhe , a Irlanda com La Fhélle Bride , a Gal.les, Gywl Ffraed. Es pot dir que es la festivitat entre el Solsctici d`hivern i l`equinocci de primavera.
L`Imbolc comença el 1 de febrero, encara que el festival celtic comneça el 31 de gener . En temps recents els neo-pagans es celebra el 1 o 2 de febrer, que es el començament del dia.
El festival s`associa amb l`arribada del periode de lactància de les ovelles preparades per a donar la llum de la primavera . Això pot variar dos setmanes abans o després del comneçament de febrer.
El nom en llengua irlandesa significa "En el ventre" (i mbolg) referint-se a la gestació de les ovelles, es un terme celtic per la primavera . Un altre nom es Oimelc que significa "Llet d´ovella".
Significa també Brigida que es refereix a la deessa cèltica de la metal-lúrgia a l`honor el dia es sagrat.
La festivitat es una festa de llum reflectint quan els dies són més llargs amb l`esperança de la primavera. Tradiconalment s`il-lumines els fronts de les cases per quants minuts i en els rituals sovint s´usen moltes veladores.