divendres, 28 de febrer del 2014

CARNAVAL

 
 


 
 
 
 
Venècia
   




           New Orleans


 
 
 
 
 




             El Sambodromo de Rio de Janeiro




             Solsona

             Platja D`Aro

                 Sitges


                                           Cartell del Carnaval de Sant Feliu de Guixols





El carnaval es una festa de la religió católica que es celebra al Febrer o Març abans de la quaresma  . La caractèrística més important es que la gent utilitza disfraços per celebrar la festa, els carnavals més importants són el de Rio de Janeiro , Venecia, New Orleans.
A Catalunya hi ha la costum de manjar el dijous gras truita amb botifarra, i el darrer dia crema al rei del carnaval o carnestoltes, destaca el carnaval de Sitges, Platja d´Aro o Solsona.





http://ca.wikipedia.org/wiki/Carnaval

http://es.wikipedia.org/wiki/Carnaval

http://en.wikipedia.org/wiki/Lent

http://fr.wikipedia.org/wiki/Carnaval

http://pt.wikipedia.org/wiki/Carnaval

http://it.wikipedia.org/wiki/Carnevale

http://de.wikipedia.org/wiki/Karneval

http://nl.wikipedia.org/wiki/Carnaval

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostatki

http://www.sitges.cat/carnaval


















dijous, 20 de febrer del 2014

HURIES



           "Huries" de Murcia (España)

             Huries a les festes d`Altea (España)


             "Huries" de Murcia (España)




                                         El paradís islàmic





Les Huries són en la religió islámica les dones eternament joves que els fidels musulmans trobaran en el paradís i podrán tenir relacions saxuals durant 1000 anys, sent eternament verges.
Segons Mahoma en el paradís els creyents musulmans , en el Coran hi ha huríes vermelles, blanques , verdes, i groges i tindran i els seus cossos són  de  safrà, almesc, ambre i encens i tindran un olor aromàtic i portaran la cara descoberta amb un rètol d`or amb expresions consolodores.


http://en.wikipedia.org/wiki/Houri

http://es.wikipedia.org/wiki/Hurí

http://fr.wikipedia.org/wiki/Houri

http://www.youtube.com/watch?v=7dJ-OOFfz4g

http://www.youtube.com/watch?v=pSj94RNKpV0


 
 

















 

divendres, 14 de febrer del 2014

NIAMH I OISIN

 
 
 
 
 
 
 
                                             Niamh i Oisin




Avui en el dia de Sant Valentí també hi ha histories "romantiques" en la mitología com la deessa i princesa celta Niamh (Neeve) i Oisin (O-Sheen) . Niamh  era la filla del rei del mar (Fand) i de la deessa Mannanan mac Lir una de les reines del Tir na nóg. La deessa Niamh era de la bellesa i la lluminusitat anava amb una cavall blanc anomenat Embarr que un dia va coneixer en una caçera a Orsin i es van enamorar, ella volia anar a una illa del mar d`occident i pregunta a Fionn Mac Cumhail si el seu fill Orsin pot venir amb ella a Tir na nóg (Terra de la Joventut).

Allà van pasar un any però Orsin tenia enyorança , Niamh ho va comprendre i li va donar un cavall de fades per tornar , però li va avisar que no poses el peru a terra sinó no tornaria.
De tornada a Irlanda va descubrir una terra devestada i que els seus familiars estaven morts ja que un any a la Terra de la Joventut era 300 anys a Irlanda, un dia va veure que uns homes volian aixecar una pedra Orsin va inclinar-se per ajudar però va relliscar de la cadira i es va caure del cavall i es va tranformar a l`instant en un ancià cec .
Orsin va vagar per Irlanda durant anys fins que Sant Patrick el va portar a casa i convertir-lo al cristianisme , ell li va explicar la seva historia , Orsin mai mes tornaria a veure a Niamh.




dijous, 6 de febrer del 2014

MARI LA DEESSA SUPREMA BASCA


             Entrada a la cova d ´Amboto






               Deesses i Déu basc






Mari es la deessa suprema basca es pot dir que es la deessa mare precristiana . Es una divinitat femenina es que la habita en els cims de les muntanyes basques , rebent un nom per cada muntanya, a vegades es confun amb Amalur . La seva important morada és la cova de la cara est d´Aamboto, a la que es coneic com cara d´Amboto "Mariren Kova" .
Mari persenofica la mare terra, la naturalesa i tots els elements que la componen  Generalment es representan amb cos i cara de dona elegament vestida (Generalment verda) podent aperèixer també en forma hibrida d`arbre i de dona en potes de cabre i urpes d`au rapiyainres o com una dona de foc.
En la seva forma de dona té una abundant caballera rossa que es pentina al sol amb una pinta d´or.

El seu consort es Maju o Sugaar els seus assistents són les sorgines i té dos fills Mikelats el fill pervers i Atagorri el fill bondadós i que están enfrontats una representació del bé i del mal.
Rep al seus fidels en el cim de les muntanyes i aquests tenen un estricte protocol :

- Se la ha de tutejar (Parlant en Hika)
- Cal sortir de la cova de la mateixa manera com s´ha entrat
- No cal seure mai fins i tot rebent l`invitació de fer-ho, mentres es parla amb ella.

Mari es la senyora del terra i els meotors. Té el domini de les forces del clima i de l`interior de la terra. Entre les seves missions hi ha castigar la mentida el robatori i l`orgull .
D`ella vénen els béns de la Terra i l`aigua dels manantials. Amb els homes es comporta de manera tiranica o tot el contari com una dona dócil i treballadora però sempre cal dir la veritat.
Presegia el clima i les tempestes , a més se le coneix la seva capacitat de volar per això que a la muntanya d´Amboto si està ple de nuvols es sinonim de la seva presencia.

Diverses llegendes explican l`rigen de Mari una es que una dona volia tenir una nena que va dir que encara que als vint anys se la emportés el diable cosa que va fer , encara que la mare ho va voler impedir. L`altra llegenda és molt semblant una mare i una filla van discutir i la mare va dir "Tant de bo se t´emportes el diable" i aquest ho va fer i la va deixar vagar per les muntanyes per sempre.



http://ca.wikipedia.org/wiki/Mari_(deessa)

http://es.wikipedia.org/wiki/Mari .

http://fr.wikipedia.org/wiki/Mari_(mythologie_basque)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mari_(goddess)





















dissabte, 1 de febrer del 2014

IMBOLC



       Mardsen, (UK)

       Menjar per Imbolc

         Altar d`Imbolc

              Santa Brigida es celebra l´  1- 2 de febrer (La Candelaria)









A l`hemisferi sud es Lugnasadh o Lammas   http://oshuma.deviantart.com/art//Sabbats-243826828






Imbolc es una dels quatre festivals del calendari cèltic associat amb el ritual de la fertilitat.També com el dia de Santa Brigida  als països catòlics ( La Candelaria) en temps més recents com el festival del foc , un dels vuit dies festivals.(quatre dies solars i lunars) o sabats de la roda de l`any neopagà . A Escòcia el festival es conegut com Latha Fhèill Brìgdhe , a Irlanda com La Fhélle Bride , a Gal.les, Gywl Ffraed. Es pot dir que es la festivitat entre el Solsctici d`hivern i l`equinocci de primavera.

L`Imbolc comença el 1 de febrero, encara que el festival celtic comneça el 31 de gener . En temps recents els neo-pagans es celebra el 1 o 2 de febrer, que es el començament del dia.
El festival s`associa amb l`arribada del periode de lactància de les ovelles preparades per a donar la llum de la primavera . Això pot variar dos setmanes abans o després del comneçament de febrer.

El nom en llengua irlandesa significa "En el ventre" (i mbolg) referint-se a la gestació de les ovelles, es un terme celtic per la primavera . Un altre nom es Oimelc que significa "Llet d´ovella".
Significa també Brigida que es refereix a la deessa cèltica de la metal-lúrgia a l`honor el dia es sagrat.
La festivitat es una festa de llum reflectint quan els dies són més llargs amb l`esperança de la primavera. Tradiconalment s`il-lumines els fronts de les cases per quants minuts i en els rituals sovint s´usen moltes veladores.


Watch: Brighid Celtic Goddess : www.sergismite.blogspot.com.es/2012/02/brighid-la-deessa-celta-de-la-poesia


http://en.wikipedia.org/wiki/Imbolc

http://ca.wikipedia.org/wiki/Imbolc

http://es.wikipedia.org/wiki/Imbolc

http://fr.wikipedia.org/wiki/Imbolc

http://de.wikipedia.org/wiki/Imbolc

http://it.wikipedia.org/wiki/Imbolc

http://pt.wikipedia.org/wiki/Imbolc

http://nl.wikipedia.org/wiki/Imbolc

http://pl.wikipedia.org/wiki/Imbolcç

http://sv.wikipedia.org/wiki/Imbolc


http://paganwiccaabout.com Search Imbolc