dijous, 19 de juliol de 2012

NUT LA DEESA EGIPCIA CREADORA DEL MÓN


Nut vol dir "La gran que va parir els déus , és la deesa del cel , creadora de l`univers i els astres .
Se solia representar com na deessa nua , amb el seu cos arquejat a manera de volta celeste revistida d´estrelles .Algunes vegades com una vaca (Mehel-Urt) o sobre el seu marit Geb (Terra) i el seu pare Shu (l¨aire) intentant separar-los (Representació gràfica del mite) .
També es representa com una dona que porta un gerro d´aigua .Les seves extremitats simbolitzaen els quatre pilars sobre els quals es recolza el cel.
Filla de Shu i Tefnut , esposa del seu gremà Geb i mare dels déus Osiris , Isis, Seth i Neftis i Harmakis.
Nut diaramnet pària el Sol que viatja sobre el seu cos arrivaba fins a la seva boca , desapareixent al seu interior (En la Duat) renaixent l`endamà.
Protectora dels morts que acudien a ella per obtenir aliments i protecció , donava els difunts la facultat de renéixer .En els sàrcofags se le represneta en els braços oberts protegint els difunts amb les ales esteses o a l`interior com a dona amb els braços alçats ajudant-lo a renéixer en el més allà o com representació del cel.
El seu ostatge era un sicòmor (Figuera) en Heliópolis i les seves branques eran refugi de les ànimes cansades.
Segons la tradició era el Sicòmor sota el qual la mare de déu es va asseure per descansar en el seu viatge a Egipte..Deessa originaria d´Heliópolos , tenia santuaris a Menfis i Dendera.


http://es.wikipedia.org/wiki/Nut

http://en.wikipedia.org/wiki/Nut(goddess)Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada