dimarts, 11 de setembre del 2018

ELS TEMPLARIS



             http://www.facebook.com/Monzontemplarace














L`ordre del temple i els seus cavallers templaris es van forma per protegir als pelegrins a Terra Santa.
Va ser creat en elconcili de Troyes el 13 de gener de 1129. Desprès de la presa de Jerusalem  per part dels croats , el rei Baldui II de Jersulem va concedir als templers un ala del palau reial al mont del temple on havia la mesquita d´Al-Aqsa , tenia una certa mistica ja que estava sobre les restes del temple de Salomo.

                                                   - Terra Santa-


Al principi estaven emprovits , però amb l`ajuda de Bernat de Claveral, i de la noblesa que va fer que l`ordre del temple reben diners , terres, i l`ajuda del fills que anaven a lluitar amb l`ordre del temple.
El 1139 el Papa Inocenci II els va permetre creuar totes les fronteres , no estan obligats a pagar impostos, i només el Papa estava per sobre d`ells. Això va crear la riquesa de l`ordre del temple.

Amb aquestes  donacions va fer que l`ordre del temple tingués una xarxa finaciera a través d ela cristiandat, van construir castells , feien importació i imporanció , tenien la seva flota de vaixells i fisn i tot l`illa de Xipre era seva. Havia entre 15000-20000 membres , en un 10% de cavallers.

Els pelegrins donaven la seva riquesa com objectes de valor a la comanda templera local i aquest esl donaven un document , llavors els pelegrins al arrivar a Terra Santa ensenyen aquest document  recuperaven el seu fons en tresors d`igual valor , això donava més seguretat als pelegrins i en el fons donava més seguretat als pelegrins ja que al no portar riqueses , no els feia atractiu als lladres, en el fons seria com el primer banc.

La seva màxima victoria va ser el 1177 quan a la batalla de Montgisard van guanyar al lider musulmà Saladi , però en el segle XII i XIII els croats cristians van retrocedi per l`empenta musulmana.
Això va provocar que els temples s`anesin de Terra Santa.


                               
                                                             - Final-


Algunes ordres com l`ordre teutonica a Prusia , o els cavallers hospitalaris a Rodes havien creat el seu propi estat monàstic i això va provocar el recel de la noblesa.

Va hever.hi rumors d`iniciació secreta entre els templers , i el rei Felip IV que tenia moltes deutes amb el templers i que estava arruinat per la guerra amb Anglaterra va fer que el 1307 detinguesin als templers , detinguts , torturats amb confessions falses i cremats a la foguera.

Llavors el Papa Climent V el 1312 va dissoldre l`ordre . Encara que alguns templers van continuar a Portugal amb el nom de l`ordre de Crist. La brusca reducció d´un grup tant important de la societat europea ha donat lloc a l`especulació , llegendes (Sant Grial) , etc..  Avui en dia el nom dels templers encara esta viu .




http://ca.wikipedia.org/wiki/Ordre_del_Temple

http://es.wikipedia.org/wiki/Caballeros_templarios

http://fr.wikipedia.org/wiki/Ordre_du_temple

http://en.wikipedia.org/wiki/Knights_Templar






























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada