dimarts, 11 d’abril del 2017

DIDO I ENEES












                Enees surt de Troya amb la seva família






                                                - Origen-

L`Eneida va ser una de les obres més importants de l`epoca greco-romana i va ser escrita per Virgila en el 29-19 abans de Crist. Va dir que es cremes l`obra a la seva mort ja que creia que estava inacavada però l`emperador August va ordenar que no es destruis l`obra ja que en el fons era una glorificació de Roma i del seu mandat.


                                                    - Inici-

Enees va ser un heroi de Troya que va sortir de la ciutat després de l´entrada dels grecs a la ciutat , acpmpanyat del seu fill Ascani i del seu pare Anquises , però va perdre a la seva dona Criusas.
Enees torna a la ciutat però la seva dona ha mort ,aquesta més tard  apareix com una ombra i li diu que el seu objectiu es la fundació de Roma.

                                                     - Viatge-
                   
Continuant en el seu vatge arriba a Tracia i després a la cort del rei Anio a Delos on els oracles d`Apolo diuen que té fundar una ciutat que serà el que domini el món , ell creu que sera  a l`illa de Creta on va fundar Pergam . Però al final sabra que Apol.lo es referia a terres del Laci a Itàlia.

Arribant a les illes Estrofàdes on lluien contra les arpies , per després anar a Itaca (L`illa d´Ulisses) on fan uns jocs , per anar una mica al nord a la cort del rei Heleno que s´ha casat amb Andromaca viuda d´Hector. Van per el perillos estret de Messina on hi ha els monstres Escila i Caribdis.
Més tard a la costa occidental de Sicília a Drepano on va morir el seu fill Anquises.


                                                     - Dido- (Cartago)

Finalment va arriba a Cartago on Ennees explica a la reina el seus viatges , la reina s`enamora d´ell
i l`ajuda de Venus i Juno els dos s´enamoren . Això fa enfadar a Iarbas el rei de Numida que va ser refusat per Dido, a més a més ell va donar els terenys perquè Dido perquè reconstruies la ciutat.

(El rei africà li va dir que la ciutat no seria més gran que una pell de toro , i Dido de manera astuta va tallar la pell de Toro en petites tires i va delimitar la futura Cartago)


El rei Iarbas va a  dir a Jupiter que l`ajudi i aquest envia a Mercuri per dir-li a Ennes que el seu desti es fundar Roma. Enees i Dido estan ja construint una gran ciutat, al mateix temps Enees deia als seus amics que preparesin els vaixells per anarse´n al Laci.

Al final Ennees se´n va i Dido ofesa es va suicidar a la pira funeraria , Ennes desde el vaixell va veure el fum , es diu que aquesta va ser una de les raons de les disputes entre Roma i Cartago....






http://ca.wikipedia.org/wiki/Enees

http://es.wikipedia.org/wiki/Eneas

http://fr.wikipedia.org/wiki/Énée

http://en.wikipedia.org/wiki/Aeneas




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada