diumenge, 1 de maig del 2016

CREIDDYLAD DEESSA CELTA DE LES FLORS










                                                 http://lyastri.deviantart.com/art/Creiddylad-56813386




                                             








Avui es la festa celta del Beltane , una de les deesses relacionades amb aquesta festa es Creiddylad
ella es la deessa gal.lesa de la primavera de les flors i l`amor. Es la reina del mes de maig.

Era filla de Lluds "ma de plata".´és un personatge secundari del conte medieval gal.les             Culhwch ac Olwen Vivia en la cort del rei d`Artur , considerada com la noia més maca de les illes britàniques.

Ella va ser estimada per dos guerrers, Gwythry i Gywn, el primer la segresta a casa del seu pare i Gywn pren represalies . El rei Artur va intervenir en la baralla i Creiddylad va tornar al seu pare i un arranjament (dihenydd o desti) fa que les forces dels adversaris per participar en un combat singular per l`objecte del seu amor cada dia de maig mnetres ella estava destinada a esta en el seu pare, fins que el dia del judici final qui la mantindra sempre.

Aquesta batalla ritual del dos guerrers per la possessió de Creiddylad es pot entendre com una versió del "Rei Grevol" , la lluita periodica entre l`hivern i l`estiu.

També s´ observa que el nom del pare Llud i del pare de Gwyn (Nudd) possiblement afins que els personatges són diferents encarnacions de la divinitat pre-celta "Nodons" ,per tant Gwyn és sovint
descrit com le germà de Creiddylad. A vegades es confon Creirwy que també es coneix com la noia més bella del món.

Encara que alguns estudiosos no estan d`acord , s´identifica tradicionalment  com el prototip de Geoffrey de Monmouth pseudo-històric (Cordelia) que és la font de William Shakeaspeare de Cordelia la fill menor del rei Lear .
Si es aixì l`alteració de Geoffrey del nom de Cordelia va fer irreconeixeble per als seus traductors gal.lesos que no van poder utilitzar el nom de Creiddylad en les seves traduccions gal.lesos-americans d`Història Regum Brittaniae, Per complicar encara més l`associació , les llegendes que envolten Creiddylad i Cordelia mostren un alt grau de variabilitat.





http://en.wikipedia.org/wiki/Creiddylad












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada