dimecres, 23 de març de 2016

ZEMYNA /MEDEINA DEESSES LITUANES (TERRA)
                                                      La deessa  Medeina                                                       Simbol de Zemyna                                               La deessa ZemynaZemyna es la deessa lituana de la Terra. En general es considerat una com una deessa mare i un dels déus principals de Lituania i similar al déu del Letonia Zemes Mat.

Ella persenofica la terra fertil i nodreix tota la vida a la terra, humana i vegetal i animal, El seu nom pot derivar del persa Zamin i en hindi.

Tot el que neix de la Terra tornarà a ella , de manera que el seu culte també es relaciona amb la mort.
Va ser nomenada per primer Vegada per Gen Lascki (1582) , al segle XVIII , Matthaus Pratorius
va descriure un ritual anomenat Zmenyneliauti realitzar en casaments o recollides de collites,
on el pare bebia una cervesa on llançava una mica al terra i deia una oració curta  ies menja una gallina o gall i els restes com els ossos serien cremats i sacrificats a la deessa, amb oracions a la deessa. També es sacrificaven garrins negres per la bona collita.

Ella era la dona de Perkunas el dèu del tró , aixì la parella formava la tipica parella indoeuropea
el déu del cel i la deessa de la terra. , per tant es prohibir llaurar i sembrar abans del primer tró


Medeina es també la govermat dels boscos i natura , el seu animal es sagrat es la llebre , era adorada per el rei Mandaugas , ella va representar el interessos militars dels guerrers i més tard va ser substiuida per Zemyna com deessa de la Terra dels interesos agricoles dels camperols.

Segons Algirdas Julius Greimas , Medeina és única , sense ganes de casar-se encara que es una
caçadora voluptosa i bella. Es representada com una dona jove i una escorta de llops , pot tenir trets demoniacs i divins El seu seure no es ajudar als caçadors sinò protegir el bosc, encara hi ha pedres amb forats que s´assemblen a una petjada a Lituània oriental que es realciona amb el culte a Medeina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zemyna

http://en.wikipedia.org/wikI/Medeina
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada