dissabte, 30 de gener de 2016

XI WANGMU (QUEEN MOTHER OF THE WEST)

Xi Wangmu es la reina de l`oest en la mitologia taoista, la primera refèrencia històrica es dels ossos d`oracle de fa 3500 anys en els sacrificis de registre a una "Mare occidental", o sigui abans de la
inplnatació del Taoisme.

La creixent popularitat de la reina mare de l`oest perque es la portadora de la felicitat, eterna longevitat i prosperitat , va tenir lloc al segle III b.c gràcies a l`obertura de la ruta de la seda.

Una de les primeres referències es del poema de l`escriptor taoista Zhuanghi (segle IV b.c) que descriu a la reina mare de l`oest com una de les mes altes deïtats, en la que havia guanyat la inmortalitat i poders celestials . Assegura que està asseguda sobre una serralada occidental espiritual que suggereix que està connectada no només al cels ,sinò tambè cap a l`oest.

Va ser durant la dinastia Tang (Segle VII-X) l`època dorada de la poesia xinesa que va ser una figura molt popular a la mitologia xinesa . després de la ciguda de la dinastia Tang l`escrittor taoista Du Guangting va escriure una biografia hagiografica de la reina mare.

La reina mare es representa en la celebració de la seva cort dins del palau de la muntanya Kunlun que està generalmnet a l`oest de Xina . El seu palau es un paradís perfecte i complert va ser un lloc de trobada perfecte per les deïdats i el pilar còsmic on era possible les comunicacions entre les deïdats i les èssers humans .

Estava envoltada d`un seguici de figures femines de deesses prominents i assisents espirituals. Es creu que havia al vora del palau una horta on havia els prèssecs de la inmortalitat que maduren un cop cada tres mil anys i que els donava als seus invitats que es feien inmortals.

També hi ha trobades legendaries amb el propi Laozi (Lao-Tse) en què aquest compte posa a al reina mare per sota de Laozi, o de trobades amb l`emperador Yu el Gran fa 5200-5100 anys en què lo otorga el dret a governar i es la seva maestra

Després el rei Wu de la dinastia Zhou de fa 2900 anys on tenen una relació d`amor i ell li dòna regals però no rep la inmortlitat, com tampoc la va rebre el primer emperador de la dinastia Qin , de fa 2200 anys , Qin Shi Huang.L`emperador Wu dela dinastia Han (fa 2100 anys) no va fer cas de les seves ensenyançes i mor.

La relació amb ñes dones sobretot de la dinastia Tang era de tenir cura de les dones taoistes i ser un referent ja que no representa la dona submisa , per aquestes dones la reina mare com "Una poderosa deïdat independent que representa l ´últim yin en controlar la inmortalitat i la vida eterna.


http://en.wikipedia.org/wiki/Queen_Mother_of_the_WestCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada