dissabte, 12 de desembre del 2015

BALDR DÉU NÒRDIC DE LA PURESA


                                       Baldr amb el seus pares Odin i Frigg


                                                Nanna la dona de Baldr i el seu fill Forseti (Déu de la pau)





                                                   Baldr i la seva dona Nanna



                                                               https://norskk.com/hirdmadr

                                                     http://righon.deviantart.com/art/Baldr-253247019








Baldr en la mitología nórdica es el déu de la llum i puresa i de l´amistad . Ell era estimat pels déus
Era fill d`Odin i de Frigg i té com germans a Thor i Vali, segons Gylfaginning un llibre de l´edat proseica de Snorri Sturloson del segle XIII, Baldr es el marit de Nanna, i el seu fill es Forseti,i que tenia el vaixell més gran anomenat Hringhomi i una sala Breidbalik que era la més maca que havia.

Segons Jacob Grimm el seu nom pot deriva de Baldere, encara que també especula que vingui del Bàltic en proto-germànic ,del litua baltas o leto Baltics que vol dir el blanc o bé estaría d`acord amb el significat, amb "El que brilla, un blanc, un déu) .

Frigg la seva mare va prometre aots els objectes, animals, etc de no fer mai mal a Baldr, però es va oblidar de dir-ho al vesc.Ell va tenir un somni que presegiava la seva mort al igual que la seva mare Frigg , quan Loki va saber això va fer una llança mágica o una fletxa , i li va donar la llança mágica de Vesc a Höor el germà cec de Baldr i aquest i guiat per Loki va natar a Baldr.

Per aquest acte Odin i la geganta Rind que va tenir a Vali que va crèixer en un dia fins a l`edat adulta i va matar a Höor. Baldr va ser cremat en el seu vaixell Hringhomi i Thor va llença al foc el nan , la seva dona Nanna també esperarant el Ragnarok, o va morir de pena com el seu cavall.

Frigg va demanar a la deessa Hel que li tornes a Baldr , aquesta va dir que ho faria si tots ploressin la mort de Baldr, tot-hom ho va fer menys la geganta Thokk que era Loki disfressat , aixi Baldr està en l`inframón fins que arriba Ragnarök (Fi dels déus)  fins que es reconciliar amb el seu germà Höor i governa la Terra amb els fills de Thor.






http://en.wikipedia.org/wiki/Baldr

http://en.wikipedia.org/wiki/Nanna_(Norse_deity)







































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada