diumenge, 27 de setembre del 2015

DIONÍS/ BACUS DÉU GRECOROMÀ DEL VÍ




Bacus i Ariadna, Ticià , 1522-23, Ntional Gallery London


           Dionís i Ariadna i Sàtirs , Amfora atribuïda als pintors Andropides i Lysippides, 520-510 (B.C)  Museé Louvre (París)


          Vil.la dels misteris a Pompeia (Possible representació de culte a Dionís)













Dionís era el déu del ví, de la vinya del teatre , de les festes i la rauxa representat moltes vegades per una vinya o una pantera negra. Era fill de Zeus i de Sémele una mortal, per escapar de la ira d´Hera la dona de Zeus , aquest envía Dionís a Hermes , però va pensar que seria miññor que tingués un pare i una mare i els va donar Dionís al rei Atamant i la seva dona Imo germana de Sèleme, però aquest va ser descobert per Hera i va castigar a la parella real fr-los emogir.

En l`adolescència Doinís va viatjar amb companyia de Satirs i Menàdes , primer va anar a Egipt i a Etiòpia i després va conquerir l`Índia i passat diversos anys va tornar a Grècia on va ser adorat com a Déu , segons Herèdot aquest déu era de prpcedència estrangera , en l`època d`Alexandre el gran en una ciutat de la Vall de l`Hindus ,Nisa els seus habitants deian que la ciuat va ser fundada per Dionís.

El culte a Dionís era un dels més famosos de l época grecoromana , en les bacants d`Euripides es veu qon les bacnats dones devotes i les Menàdes que arribaven a la bogeria i mab ritus obscc¡urs i cruels com l`esquartarement d`animals, menys temibles eran els seguidors masculins els sátira, habitulament perseguien nimfes o ménades per satisfer els seus desitjos sexuals, el més lleig era Sile , que sempre estaba borratxo, Dionís estaba vinculat a l`estat d`extàsi que volia estar fora de sí. És la classe de Déu que primer provoca resistència i després la trenca sense remordiments.




http://ca.wikipedia.org/wiki/Dionís

http://es.wikipedia.org/wiki/Dioniso

http://fr.wikipedia.org/wiki/Dionysos

http://en.wikipedia.org/wiki/Dyonysus




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada