dilluns, 17 d’agost de 2015

TEEJ            Nepal


           Parvati , Lord Shiva i Ganesha

La festa del Teej es celebra dins de la religió hinduista , sobre tot entre les dones a l`Índia sobre tot al nord i al Napal i altres països. Dura tres dies i dona la benvinguda als monsons i sobretot està dedicada a la deessa Parvati avatar de Shakti amb la seva unió amb Shiva.

Teej es un insecte que es pot veure a les pluges del monso, però també vol dir tres, fent referència al tercer dia després de la Llun plena i sobretot als tres festivals que van associats que són :
Haryali Teej, Kajari Teej, i Hartalika Teej. El principi el festivals eran perquè les dones estiguessín per el benestar del marit , però ara es per la llibertat d`expressió de les dones.


- L`Harvali Teej a Hardaya , els nens fan volar cometes, i sobretot es posen gronxadors , les nenes es
posen hennn a les mans i esten excusades de les tasques de la llar, i se´ls dòna roba nova.
A  Chandigarth es donen regals a les nenes i els nens representen obres teatrals a l`escola
El Rajasthan també hi ha gronxadors, les dones vestides amb roba verda sota la terra que fa olor a terra mullada . Es menja un dolç anomenat Ghevar.

- Kajari Teej es celebra el tercer dia després de la Lluna de Bharadapada ,l`enfocament es fer dejuni i pregar a l`arbre de Neem , la festa es celebra el 1 de setembre de 2015.

- L`Hartalika Teej es una paraula que combina Harat i Aalika (amiga i segrest ) .Es celebra el 16 de setembre de 2015.
La festa es celebra a l` Índia però sobretot al Nepal, on es celebra la unió de Parvati amb Lord Shiva.
i per el benestar dels fills i els marits , hi ha dejuni i també festes sumptuoses.

. El primer dia es reuniexen les dones casades i solteres i canten cancions devocionals a Parvati.
Les dones que treballes dur durant tot el dia , en aquest dia no ho tenen que fer i segurament es l`unic
dia de l`any on  ls dones tenen llibertat d`expressió.

. El segon dia és el dia del dejuni , algunes dones no preñen res i altres fruites i liquids, les casades aixì creuen que els marits viuren més i les solteres que tinguin un bon marit en el futur. Totes fan una processió a temples dedicats a Shiva.

. El tercer dia del festival és el Rishi Panchami . Les dones fan un homenatge a set savis o sants , oferint oracions a diverses deïdats, Es banyen amb fang vermell que es trova en les arrels de l`arbre sagrat del Datiwan juntament amb les seves fulles, aquest acte de purificació es l`últim del Teej , després del qual les domes es consideren absoltes del seus pecats.
http://en.wikipedia.org/wiki/Teej
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada