diumenge, 19 d’abril del 2015

REI MIDES

 
 
 
 
 
 
 
El rei Mides (Walter Crane), 1893








El rei Mides que era rei de Frigia (Àsia Menor) dòna refugi a Sile (Un satir que va ensenyar  a Dionis) , aquest per donar-li les gràcies a Mides per donar-lo allotjament li otorga un desig , el rei diu que vol que tot el que toqui es converteisi en or , el Déu Dionisi li concediex el dèsig.

Mides tot el que tocava es tranforma en or , el menjar, les flors, els objectes e inclús la seva filla Zoe es va tranfroma en or , la qual cosa encara li va ser més desgraciat aquell do .Va suplicar a Dionisi que li retires el do , el déu li va dir que anès al riu Poactolus i es rentes les mans, després aquest poder de transforma les coses en or el va perdre.


En un altre llegenda els seus talents de músic (Havia estat alumne d`Orfeo) foren sol.licitats per ser jutge d`una competició entre Pan i Apol.lo . El primer en participar va ser Pan que va tocar la seva rònica flauta que va agradar a Mides i després a Apol.lo amb la seva lira va agradar a tot-hom sobre tot a les muses ,al final va guanyar Apol.lo com Mides va donar suport a Pan , Apol.lo amb venjança li va posar orelles de burro.. Mides per amagar les orelles va posar-se un gorro frigi , i nomésel seu barber savia el secret, al final aquest va fer un forat a la sorra on havia posat "El rei Mides té orelles de burro" i va tapar el forat pero unes canyes van obrir el forat i el vent entre pasar les canyes van crear una música que repetia la frase per tot arreu , al finalel rei Mides es va matar.

El rei Mides va existir de veritat i va viure a Frigia entre el 740 i el 696 abans de Crist que va acumular molta riquesa, el segle I , l`escritor romà Ovidi va relatar aquesta història al llibre XI de les "Metaphorfosis". El rei  Mides es pot dir que ha passat a la història per la seva soberbia.







http://ca.wikipedia.org/wiki/Mides_I

http://es.wikipedia.org/wiki/Midas

http://en.wikipedia.org/wiki/Midas

http://fr.wikipedia.org/wiki/Midas

http://de.wikipedia.org/wiki/Midas

http://it.wikipedia.org/wiki/Mida

http://pt.wikipedia.org/wiki/Midas_(mythologie)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Midas














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada