dimarts, 10 de març del 2015

VELES DÉU ESLAU DE LA FERTILITAT

 


                                                    http://duszanb.deviantart.com/art/Veles-298079044



 
 









Veles es el déu de la fertilitat, del boscos  , i un dels déus més important de la mitología eslava.
Està representat a lo sobrenatural , a la força de la terra , les aigües, a l`inframon, associats amb els dracs , el bestiar , a la màgia , els músics ,l`engany i la riqueza.
Estava representat amb una serp, amb banyes de molto, toro, o d´un altre animal domesticat hervibor i una llarga barba.

Era l`oponent del déu del tró Porun, la seva batalla era una dels mites més importants de la mitología eslava , es popt dir que Veles era el déu guardia del bestiar i dels pastors i ramders , mentres que Perun en la seva pluja era el déu dels grangers. En el fons norepresenta el xoc dualista entre elbé i el mal sinò com l`opisiciò entre els principals naturals de la terra,l`aigua i la substància (Veles) contra el cel, i el foc (Perun).

També tenia un paper d`un déu entremaliat que estava conectat a la màgia , i a la música en les societats  primitives , era el protector dels músics ambulants , la paraula Volhov en algunes llengües eslaves vol dir bruixot. Amb l`arribada del cristianisme el seu nom va ser associat alguns sants com Sant Blai que es ara patro dels pastors , a Yaroslav (Rusia) el temple pagà de Veles , es va construir la primera església dedicada a Sant Blai







http://en.wikipedia.org/wiki/Veles_(god)


http://www.youtube.com/watch?v=PdFhfl3VwXc    Book of Veles




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada