dimarts, 24 de febrer del 2015

SHEREZADE




 


Sherazade







Sherazade es la protagonista del conte d`origen iraní-àrab "Les Mil i una nits". Relata la història per capitols que el sulta Shariar (En persa rei) disposava d`una verge cada dia i manava decapitar a l`esposa al dia següent. Tot això ho feia en venjança per haver trobat a la seva primera esposa traimt ja havia matat a 3000 dones quan va conèixer Sherezade.

Filla del gran visir i en contra de la seva voluntad , accedeix a casar-se amb el rei , a canvi li diu que vol despedir-se de la seva germana Dunyadaz , ell accedeix aquesta petició i Dunyadaz com ja estava pactat li demana un conte , així Sherezade explica un conte al rei .
Això fa que el rei estigui despert tota la nit i quan es l`alba Sherezade l`hi explica que continuara l`altra nit  Aixì 1000 nits en què ja havine tingut tres fills, i no només el sultà havia estat entretingut sinò que havia estat educat sàviament en moralitat i amabilitat per Sherezade, que de concubina pasa de reina de ple dret del rei.

El nucli d`aquestes histories està format per un antic llibre persa anomenat Hezar-Afsána o els mil mites. Es creu que Sherezade té l`origen en la reina Homay filla de Bahman que tenia l`epitet Cehrzad o Cherazad "Aquella es l`aparença es noble". També es diu que la mare d´Harun-ar-Raixid va influir en el paper de Sherazade.

Els contes més famosos són Aladin i la llàntia maravellosa, Simbad el mari o Ali-Baba i els quaranta lladres. El músic rus Nikolai Rimsky- Korsakov va fer la siute simfònica  Scheherezade el 1888





http://www.viquiescoles.cat/viqui/Xahrazad

http://en.wikipedia.org/wiki/Scheherezade

http://es.wikipedia.org/wiki/Scheherezade

http://fr.wikipedia.org/wiki/Shéhérezade





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada