diumenge, 22 de febrer del 2015

ARK OF THE COVENANT

 
A la pel.licula "Raiders of the lost ark" (1989) l`arca té poders sobrenaturals
 

            La capela d`Axum (Ethiopia) on pot estar l`arca de l`aliança


              Solomon before of the ark of Covenant ; Blaise Nicholas Le Sueur (1747)


            Josua pasa l`arca de l`aliança  a través del riu Jordà (Benjamin West) 1800 apr


          Moisés i Josuè devant de l`arca (Jacques James Tissot) 1900 apro









                           -Construcció-

L`arca de l`aliança es un dels símbold més importants de la religió jueva és un cofre descrit alllibre Exodus . Conté les taules dels deu manaments, segons el nou testament carta als Hebreus, l`arca conte
també la vara d`Aaron , un flacò de Manna , el primer rotllo de la Torà, escrit per Moisés.

En el primer dels llibres dels Reis diu que es de l`època del rei Salomò , l`arca conté també les deus lleis del temple, Segons el llibre de l`Èxode , l`arca va ser construida per ordre de Déu, en acord amb les instrucciones donades em el Mont Sinai . Déu es ca comunicar amb Moisés entre els dos querubins "a la portada d`arca".

El relat biblic relata que al voltant d`un any després de l`èxode dels israelites d`Egipte , l`arca va ser creada d`acord un model donat per Déu a Moisés quan els israelites estaven acampats al peu del Mont Sinai i guardada en una carpa anomenada Tabernacle. A partir d´aquell moment va se portat per Levites quan van atrevassar el riu Jorda les aigues es van separar i al pasar per Jericho van rodejar-la tres vegades i amb els sacerdots amb el cor de carner van fer caure les muralles.



                             - Història-

El rei David va portar l`arca de Quiriat-Jeraim on va estar en poder dels filisteua que la van tornar als israelites , el seu fill  Salomó en la construcció del temple va dedicar una sala especial Kodesh Hakodashimel. L`any 587 abans de Crist els babilonis van destruir el temple , però el tercer llibre d`Edza (grec) suggereix que es va emportar a Babilonia els estris però no l`arca.
En la literatura rabanica del Tosefta alguns rabins creun que es va quedar a Jerusalem custudiada per Joshia i altres que es va quedar a Babilonia.


                               -Ubicació-


Després de la seva desaparició de la citació bíblica e inclùs de Alcora , el lloc de l`arca es un misteri.
-El primer lloc pot ser el Mont Nabo ja que segons el llibre dels Macabeus el profeta Jeremies el va amagar al Mont Nebo avisat per Deu , també es el lloc d`enterrament de Moisés.
-El segon lloc es Ethiopia on l`esglèsia ortodoxa etiopia afrima que l`arca o Tabot està a Axum, l´objecte esta custudiat a l`esglèsia de la mare de Déu de Sio.
Ja que va ser el rei Manelik I que la va portar de Jerusalem i va deixar una replica al temple.







http://en.wikipedia.org/wiki/Ark_of_the_Covenant

http://ca.wikipedia.org/wiki/Arca_de_l`Aliança

http://es.wikipedia.org/wiki/Arca_de_la_Alianza

http://fr.wikipedia.org/wiki/Arche_d`allience












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada