diumenge, 21 de desembre de 2014

YULE

                                        http://www.facebook.com/annestokesart

A l`hemosferi Sud es l`estiu

  Roda del Sabbat en les seves vuit festes solars  http://oshuna.deviantart.com/art/Sabbats-243826828La festa de Yule del nordic antic Jul es celebra cada solsctici d´hivern , es una festa relacionada amb els pobles nordics, la mitología germànica i el paganisme nòrdic.

La festa pagana té el seu origen en l`Escandinavia pre-cristiana .Constituiia sobretot una festa de la familia i va estar dedicada a la fertilitat, Era una festivitat on es recordava els ancestres , els mics absents ,la taula on es celebrava la festa es preparava amb esplendor i magnifèncència davant de la tomba dels parents mprts i prioritzant l`hospitalitat cap als forasters.

Yule o Yuletide una festa iraní dedicada a Yalda aon termes indo-europeos per referi-se als canvis naturals produïts per la rotació de la Terra. Pot haver.hi confusió entre el Yule, el Nadal i la Nativitat que en cert sentit son sinonims i al vegada antònims.. Aquest ús o terme encara està present en cançons de Nadal, així en la confecció de coca o pastís anomenat Yule o tronc de Nadal .

A Escocia, com els països nordics la paraula Yule encara està present i a Anglaterra el periode entre el Nadal i Reis es el Yule. Exstien diferents rituals en el Yule:


.-Encendre el tronc de Yule , despés s`escampen les cendres per els terrenys fertils

- Decorar la casa en vesc que es el creix en l`arbre del roure

- Mantenir una vigilia nocturna per esperar el Sol

- Apagar tots els llums i encendra  un a un per fregament

- Deixar una espelma encensa a la finestra

- Anar de Wassal (Bol de beguda com sidra)  pel poble

- Penja figures de fusta a la porta de l`habitatge com la Cabra Yulehttp://en.wikipedia.org/wiki/Yule

http://es.wikipedia.org/wiki/Yule

http://fr.wikipedia.org/wiki/Yule

http://de.wikipedia.org/wiki/Julfest


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada