dissabte, 15 de març del 2014

PURIM: LA FESTA D´ESTHER







            Book of Esther (2013)





      One night with the King (2006) -Queen Esther
   





El Purim és una festa secundària dins el judaisme però molt popular . Prové del llibre biblic d´Esther.
Conmomora l`alliberament dels jueus dels jueus que els havia comdemnat Aman el ministre plenipotenciari del rei Assuer de Pèrsia durant el regnat de la dinastía Aquemènida.
Es creu que aquest monarca podía ser el sobirà Xerxres I de Pèrsia que va regnar des de el 486 abans de Crist . El nom de Purim va del sorteig que va fer Aman per tal d`establir el dia del genocidi del pobel jueu. La festa fou instituida per Mardoqueu i aquest té lloc el 14 d`Adar data que correspon el febrer o març .
                                                                                                                                                                  A partir de la lectura que es fa del llibre d´Esther a la sinagoga (matí i tarda), la maguilà aquesta lectura es fa a gran velocitat i els nens fan soroll amb matraques quan e pronuncia el nom d´Aman perquè sigui esborrat. Quan s´acaba el dejuni es fa un gran banquet on es pot beure ví i es recita la pregaria Shoshant Ya`akov,  tanmateix ha esdinvingut una festa molt popular per l`intercanvi de regals entre veïns i amics i la caritat cap al més pobres.


Esther (Estrella) va ser l´heroina jueva del Purim , el rei Assuer tenia un banquet de 180 dies a Susa i va demanar a la seva dona Vaixtí que ballés però ella s´hi va negar . El rei va demanar que joves verges es reuneixein al palau ,com reina el rei Assuer va elegir a Esther va elegir a una òrfena criada pel seu cosí Mardoqueu el principi va ser anomenada Hadassah que vol dir Murta.
Mardoqueu i Esther van salvar al rei d´una conspiració, poc després d`això el rei va anomenar Haman
l`agagueo un dels càrrecs més importatants tots tenine que ajupir-se devant d´ell però Mardoqueu no ho va fer , ja que només s´ajuparia devant de Déu,  això va provocar l`ira d´Hamman que volia exterminar als jueus i va convèncer al rei oferint deu mil talents de plata al rei.

Esther es va presentar devant del rei després de 30 dies , que el rei no l´havia demanat , però el rei al veura-la no li va fer res . Esther sol.l.icita un banquet amb Amman ,el mati següent Amman li recorda al rei que està que penjar a Mardoqueu , però el rei li va demanar , que estè que fer per honorar al rei?
Amman va contesta passajant un mantell reial en el cavall del rei i dient això el rei va dir que ho fes amb Mardoqueu. Aquella nit el rei va demanar a Esther que fe suna petició , aquesta va dir que alliberes el pobel jueu Amman veien la seva situació desesperada va demanar ajuda a Esther , estant en un sofá pensant  el rei que Amman volia  violar a Esther va fer empresonar a Amman i va ser penjat a la forca . Després el rei Assuer va anomenar Mardoqueu primer ministre i  va donar permís als jueus per vengar-se , però que no aquests no van agafar botí, aquesta revanja va comença el dia del començament del "Genocidi" els jueus fan aquesta conmomoració del seu alliberament el Purim





http://en.wikipedia.org/wiki/Esther


http://en.wikipedia.org/wiki/Purim

http://ca.wikipedia.org/wiki/Purim

http://es.wikipedia.org/wiki/Purim

http://fr.wikipedia.org/wiki/Purim

http://de.wikipedia.org/wiki/Purim

http://it.wikipedia.org/wiki/Purim

http://pt.wikipedia.org/wiki/Purim

http://nl.wikipedia.org/wiki/Purim

http://pl.wikipedia.org/wiki/Purim

http://sv.wikipedia.org/wiki/Purim










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada