dijous, 6 de febrer de 2014

MARI LA DEESSA SUPREMA BASCA


             Entrada a la cova d ´Amboto


               Deesses i Déu basc


Mari es la deessa suprema basca es pot dir que es la deessa mare precristiana . Es una divinitat femenina es que la habita en els cims de les muntanyes basques , rebent un nom per cada muntanya, a vegades es confun amb Amalur . La seva important morada és la cova de la cara est d´Aamboto, a la que es coneic com cara d´Amboto "Mariren Kova" .
Mari persenofica la mare terra, la naturalesa i tots els elements que la componen  Generalment es representan amb cos i cara de dona elegament vestida (Generalment verda) podent aperèixer també en forma hibrida d`arbre i de dona en potes de cabre i urpes d`au rapiyainres o com una dona de foc.
En la seva forma de dona té una abundant caballera rossa que es pentina al sol amb una pinta d´or.

El seu consort es Maju o Sugaar els seus assistents són les sorgines i té dos fills Mikelats el fill pervers i Atagorri el fill bondadós i que están enfrontats una representació del bé i del mal.
Rep al seus fidels en el cim de les muntanyes i aquests tenen un estricte protocol :

- Se la ha de tutejar (Parlant en Hika)
- Cal sortir de la cova de la mateixa manera com s´ha entrat
- No cal seure mai fins i tot rebent l`invitació de fer-ho, mentres es parla amb ella.

Mari es la senyora del terra i els meotors. Té el domini de les forces del clima i de l`interior de la terra. Entre les seves missions hi ha castigar la mentida el robatori i l`orgull .
D`ella vénen els béns de la Terra i l`aigua dels manantials. Amb els homes es comporta de manera tiranica o tot el contari com una dona dócil i treballadora però sempre cal dir la veritat.
Presegia el clima i les tempestes , a més se le coneix la seva capacitat de volar per això que a la muntanya d´Amboto si està ple de nuvols es sinonim de la seva presencia.

Diverses llegendes explican l`rigen de Mari una es que una dona volia tenir una nena que va dir que encara que als vint anys se la emportés el diable cosa que va fer , encara que la mare ho va voler impedir. L`altra llegenda és molt semblant una mare i una filla van discutir i la mare va dir "Tant de bo se t´emportes el diable" i aquest ho va fer i la va deixar vagar per les muntanyes per sempre.http://ca.wikipedia.org/wiki/Mari_(deessa)

http://es.wikipedia.org/wiki/Mari .

http://fr.wikipedia.org/wiki/Mari_(mythologie_basque)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mari_(goddess)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada