dijous, 31 d’octubre del 2013

CAILLEACH DEESSA CELTA DE SAMHAIN



                         Cailleach a la sèrie Merlin







                                 
                                          Una Cailleach jove o potser una Bridgit vella?
                          








Cailleach significa en galèic modern "La mare anciana" o " La vella". La deessa Caillach està representada usualment com una dona de pell blavosa , un sol ull al centre que li donava una semblança al ciclope Polifem , dentadura d´ós i ullals de senglar.

La hi representa amb vestimenta gria , amb un devantal i una capa escocesa de tela a les espatlles, i poratant un buirac amb fletxes d´or a l`esquena i un arc de fusta de saüc , per mata llops , cervols i senglars. Altres parlen de la seva vareta màgica feta de fusta de grèvol que usava per marcir les fulles al començament de la tardor i per convertir-se finalment en pedra quan finaltza l`hivern .

Una altra llegenda diu que una llarga caminada de la Caileaach va donar origen a tots els valls , les muntanyes, i els llacs . La creença més extensa entre els celtes de Gran Bretanya es que Cailleach la vella bruixa protectora es la deessa Bridgit , la deessa del foc. poesia, i primavera.

Segons altres relats cada 31 de gener va a l`illa d´Avalon on hi ha "L`arbre de la joventut eerna" d´on menjava oer tornar jove i bonica per transformar-se en Brigdit d`aquesta manera pot anar a l`Imbolc .
Una tercera versió diu que Calleiach ha segrestat a Bridgit cada any per alliberar-la per l`Imbolc
Calleach també prediu el clima, aconsenlla els druides i es transforma en grua per salvar distàncies.





http://ca.wikipedia.org/wiki/Sheela_na_gig

http://es.wikipedia.org/wiki/Cailleach_Béirre

http://fr.wikipedia.org/wiki/Mythologie_celtique

http://en.wikipedia.org/wiki/Cailleach
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada