dijous, 22 d’agost del 2013

PTAH DÉU DELS ARQUITECTES D`EGIPTE


















Phat va ser el déu de Menfis era el sentor de la màgia , era un déu de la creador de la mitologia egipcia, "Mestre Constructor" , inventor de la paleta, patró dels artesans i arquitectes.
El déu tenia forma de homenet amb barba recta (Altres déus tenian la barba corba), embolicat en un sudari, amb un caquet al cap , el collaret menat, el ceptre uas amb el pilar Dyed, i l`Ankh , també estava sobre un pedestal, simbol de Maat.
Durant l`època de l`imperi antic era el déu més poderós asociat al poder Menfita però amb el temps va perdre notorietat amb Ra - Amon , durant el periòde Ramésida (Dinastia XIX-XX) , Ptah va formar amb Amon i Ra la gran triada del regne.
Segons la cosmogina Menfita Ptah va crear els déus que són atribucions i maneres del seu creador , va establir les regions (Nomos) , va edificar les ciutats , va assignar a cada déu el lloc del seu culte, va edificar el seus temples , i va determinar les ofrenes que havien de rebre.
A Karnak es va establir un temple dedicat a Phat , a l`extrem nord del temple d´Amon,construït per Tutmosis III. Va tenir els títols de "Senyor de la màgia", "Senyor de la foscor", "Senyor de la veritat", "Senyor de les serps i peixos" i el bell rostre.



http://ca.wikipedia.org/wiki/Ptah

http://es.wikipedia.org/wiki/Ptah

http://fr.wikipedia.org/wiki/Ptah

http://en.wikipedia.org/wiki/Ptah




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada