dilluns, 3 de desembre del 2012

ÀRTEMIS / DIANA DEESSA DE LA CAÇA


il.lustració de Giovanni Caselli per el llibre de Michael Gibson














                                                 http://foxyfauna.deviantart.com/art/Goddess-Artemis-351302032




















En la mitologia grega Àrtemis era la deessa de la caça i el regne animal .En identificar-se amb Hecate ho es també de la Lluna. Era filla de Zeus i Latona i germana bessona d`Apol.lo.Deessa de la castedat , restà verge i eternament jove .Era cruel i se l`atribüien les morts sobtades.Se le representa amb túnica llarga i caballera solta o túnica corta arc i sagetes amb un cérvol i uns gossos.

S´identifica en la mitologia romana amb Venus.El seu nom pot venir del grec antic artemes (segur) o artamos (carnisser)

Hi ha molts mites relacionats amb Àrtemis un d`ells es sobre Adonis , que segons una versió Àrtemis envia un senglar per matar-lo perque havia presumit de ser milor caçador que ell.
L`altra versió afirma que Adonis era el favorit d´Afrodita i aquesta era responsable de la mort d´Hipòlit , llavors Àrtemis en vengança mata a Adonis.

Com jove verge tenia molts déus i homes  que estaven per ella , però només Orio el seu company de caça tenia el seu cor , ella sense voler el va matar o enganyada pel seu germà Apol.lo.

Artemisa era partidaria de Troia perque el seu germa Apol.lo era la divinitat protectora de la ciutat, en un combat amb Hera aquesta va colpejar a Àrtemis que va perdre les fletxes, al mateix temps va impedir que fes vent i d`aquesta manera no arribissin els grecs i va ajudar a Enees al costat d`Apol.lo.

Àrtemis la deessa dels boscos i els turons va ser adorada a tota Grècia .Els seus llocs de culte més importants van ser Delos (El seu lloc de naixement) i Braurón (Atica) on les noies d´Atenes en edat de matrimoni anaven al santuari a servir a la deessa. Els espartans tenien a Àrtemis com una de les seves deesees principals i li dedicaven sacrificis abans d´una campanya militar.





http://ca.wikipedia.org/wiki/Àrtemis

http://es.wikipedia.org/wiki/Artemisa

http://en.wikipedia.org/wiki/Artemis




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada