dijous, 13 de setembre del 2012

ANAHIT-A, DEESSA ARMENIA DE LA SAVIESA



         Reclamacion des de Yeravan la capital d`Armenia per el retorn del cap d`Anehit del Britsh Museum




                                  Estàtua d´Anahita a Maragha (Nord d`Iran)

                  


                                                           Anahit-a






Anahit era la deessa de la fertilitat d`Armenia , de la curació i saviesa i de l`aigua .En el primer periode va ser la deesa de la guerra .Al segle V a.c era la deïtat principal d´Armenia amb Aramazd.

El temple principal d´Armenia estava a Erez segons Plutarc .Plini el Vell relata la següent història durant l`expedició de Marc Antoni a Armenia alguns dels seus soldats van trencar l`estàtua d`Anahit.

L´emperador August va preguntara un dels generals presents si la deessa havia castigat als demolidors de l`estàtua , NO va responde un general al contrari tic sort   gràcies a un troç del meluc de l`estàtua d`or que tinc.

Els armenis van erigir una nova estàtua d`or a Erez que va ser adorada fins al Sant Gegori il.luminador al 301 sent Armenia el primer país en abraçar el Cristianisme.
La festa anual del mes de Navasard era un motiu de reunions i celebracions de dansa , música , recital, etc.

Els malats anaven al temple de pelegrinatge demanant la recuperació . El simbol de la medicina antiga d`Armènia era el cap de l`estàtua de bronze daurat de là deesa Arahit que es trobar actualment i reclamat per les autoritats d`Armènia , el mes de març va haver una exposició de parts de l`estàtua però el govern i la població d´Armenia vol tota l èstàtua.




http://es.wikipedia.org/wiki/Anahit

http://en.wikipedia.org/wiki/Anahit

http://tiny.cc/43qlu


                                                            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada