dijous, 16 d’agost del 2012

ASTARTE DEESSA FENÍCIA DE LA NATURA






Astarté és l`assimilacio fenícia d´una deessa mesopotàmica que els sumeris coneixien com Inanna, els acadis i babilonics com Ishtar i els israelites com Astarot.
Representava el culte a la mare naturalesa , a la vida i a la fertilitat , així com l´exaltació dels plaers carnals .
Amb el temps es tornar deessa de la guerra i rebia cultes sanguinaris dels seus devots . Es solia representar nua o tot just cuberta amb vels sota un lleó com Isthar.
En el panteó fenici atribüit a Sanchuniathon , Astarte apareix com una filla d´Epigeius (Urà ) i de Ge (Terra) i germana del déu Elus .Després Elus endorraca al seu pare Epigeius , aquest com una mena de truc envia a Astarte i la seves germanes Asera i Ba`ALAT Gebal , "La senyora de Biblos" .
Sembla que aquest truc no funciona ja que les tres es converteixen en dones d´Elus , Astarte té fills Pothos i Eros .Més tard amb el consitinment d´Elus , Astarté i Adad (Déu de la tempesta) regnen sobre el país en conjunt .Astarte posa un toro al capdevat com símbol de la seva sobirania , vagant per el món , Astarte ocupa una estrella que ha caigut del cel (Un meteorit) i el consagra a Tir .El símbol més comu d`Astarte era la lluna creixent (o banyes).Alguns centres de culte eran a Sidó , Tir i Biblos , o Xipre on va passar a Grècia amb el nom d´Afordita i després a Roma com Venus.


http://ca.wikipedia.org/wiki/Astarte

http://en.wikipedia.org/wiki/Astarte

http://es.wikipedia.org/wiki/Astarté

http://fr.wikipedia.org/wiki/Astarté


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada