dijous, 5 de juliol del 2012

ISIS DEESSA MARE D`EGIPTE




















Isis (En versió egipcia Aset ) és la deesa de la maternitat i fertilitat de l`antic Egipte .És una divinitat de la vida , mort i reneixement , originalment era una deessa de la realesa , després va ser la deessa dela mariners.

Isis era filla de Nut , deesa del Cel i de Geb déu de la Terra .Es va casar amb Osiris , el seu germà i pare del déu Horus .Osiris va ser assesinat per Seth però va reconstruir el seu cos (sent associada amb l`inframon i el culte funerari), juntament amb la seva germana Nepthyis es poden veure en el costat dels taüts en forma humana, protegint els morts , les germames també tenen poder màgics.

El culte d`Isis va ser molt popular a Grècia al igual  que a Roma , encara que August va tenir reticències perque dstruia la fibra moral romana i va suspendre la construcció d`un temple a Roma .
No va ser fins a l`emperador Gaius que Isis adquiria un rang de les principals deesses del Mediterrani els romans veien una semblança amb la deessa Cibeles.

Estava representada amb un cap humà i banyes de vaca que la feia tenit una connexió amb Hathor , tenia en els seus braços al seu fill Horus que va ser aprofitat pel Cristianisme per relacionar-la amb la verge Maria , el seu culte va ser prohibit al segle VI.





http://ca.wikipedia.org/wiki/Isis

http://es.wikipedia.org/wiki/Isis

http://fr.wikipedia.org/wiki/Isis

http://en.wikipedia.org/wiki/Isis

http://de.wikipedia.org/wiki/Isis

http://pt.wikipedia.org/wiki/Isis

http://it.wikipedia.org/wiki/Iside

http://nl.wikipedia.org/wiki/Isis_(godin)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada