dijous, 12 de juliol del 2012

HATHOR DEESSA EGIPCIA DE L`AMOR















Hathor va ser una divinitat còsmica , deessa nutricia , deessa de l`amor ,de l´alegria, la dansa en la mitologia egipcia , el seu nom significa temple d´Horus pot identificar-se com mare d`aquest o inclús la seva esposa. Hathoe està representada com una deessa vaca amb banyes que subjecten un disc solar amb uraeus.Considerada filla de Ra , ull de Ra i esposa d´Horus o mare juntament amb Isis van venjar la mort d`Osiris.

Alimenta i dóna vida de l`arbre celestial , amb la imatge de la vaca acull i proteig als difunta , oferinta aliments als morts i ajundant-los per no patir.

La seva veneració prové de l`època pre-dinastica on va poder ser un desenvolupament dels primitius cultes a la fertilitat i a la natura en general, també podia ser la deessa vaca de la paleta de Narmer.
Molt avait es va assimilar amb la deessa Bat i mes tard se le coneixeria com Bat-Hathot , més tardament va remplezar a la mateixa Isis.

El seu principal centre de culte va ser a Iunu i més tard al Temple D´Hathor a Dendara , el matrimoni Horus-Hathor era venerat a Alt Egipte on es feian festes en honor seu , va tenir temples dedicat a Abu-Simbel -identificada amb Nefertari- , al mateix temps els treballadors de Sinai la veneraven , potser que el vedell d´oor de la Biblia fos una imatge d´Hathot.A nivell artistic va ser l`unica deesa esculpida en els capitells , els anomenats capitells hathóricos.






http://ca.wikipedia.org/wiki/Athor

http://es.wikipedia.org/wiki/Hathor

http://fr.wikipedia.org/wiki/Hathor

http://en.wikipedia.org/wiki/Hathor




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada