dijous, 3 de maig del 2012

OYA DEESSA IOURUBA DE LES TEMPESTES















En la mitologia iouuba ella és deesa del riu Niger , està relacionada amb la santeria del Carib i el Camdomblé del Brasil , inclús amb la Religio catolica com la verge de la Candelaria.

Ella crea l´esperit del vent , de les tempestes , els huracans, i els raigs que el va adquirir del seu marit Changoquan ella balla es crean els tornados. Al mateix temps està relacionada amb la fertilitat , la màgia , és la guardiana del inframón , ella ajuda els morts en la transició cap aquest pas.

Oya vol dir en ioruba ella toregi , quan balla té una cua de caball , la seva roba té tots els colors menys el negre té els ulls molts grans i oberts i crida sovint és una deesa "rara" en la mitologia iouruba ja que fa feina d´home i no de dona propia de la cultura iouruba.

Oya  no podia tenir fills i va consultar al babalaò i aquest li va dir que era perque menjaba carn de xai i això estava prohibit , en compensació va donar 18000 cargols de mar, carn de xai i roba de colors , poc després va tenir nou fills i per això es coneguda com la mare dels nou fills.

El simból d`aquesta deesa guerrera és la llança , també se le representa per mitjà d`un objecte fet de metall en forma en forma de raig o descàrrega elèctirica.Quan baixa porta a la mà un sabre i una cua de cavall o iruke símbol de l`autoritat




http://en.wikipedia.org/wiki/Oya

http://es.wikipedia.org/wiki/Oya_(orisha)

http://fr.wikipedia.org/wiki/Oya


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada